Τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία η γήρανση του πληθυσμού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία η γήρανση του πληθυσμού

Οι χαμηλοί ρυθμοί παραγωγικότητας που καταγράφονται διεθνώς δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Αντίθετα, ήρθε… όχι μόνο για να μείνει, αλλά και για να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό γιατί όσο περνούν τα χρόνια, περιορίζεται το εργατικό δυναμικό και αυξάνονται, αντίθετα, τα ποσοστά των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη.

«Η αρνητική επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στην παραγωγικότητα είναι εμφανής. Ακόμη όπως πιο εμφανής – και σίγουρα υποτιμημένη – είναι η αρνητική επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησαν, υπό τον τίτλο «Global Workforce is Ageing, Can Productivity Provide an Offset», η γήρανση του πληθυσμού, λόγω των εμποδίων που θέτει στην αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η παραγωγικότητα εμφανίζεται ήδη αδύναμη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Όσο θα εντείνεται το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, τόσο μεγαλύτερος θα είναι αντίκτυπος στην ανάπτυξη», τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Όπως εξηγούν, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης που συνέταξαν, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, μια αύξηση 10% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δύναται να «κόψει» έως 5,5% το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη, μια αύξηση 1% των εργαζόμενων άνω των 55 ετών θα μειώσει από 0,2% έως και 0,6% τον ρυθμό παραγωγικότητας σε ετήσια βάση.

«Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν ο πληθυσμός σταματούσε να γερνά», σχολιάζουν με νόημα οι αναλυτές της Morgan Stanley.

global population age increase

Αλλά η παραγωγικότητα κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τη γήρανση του πληθυσμού.

MS global productivity

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, μόνο για το 2016 η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού διεθνώς έχει επιβραδυνθεί μόλις στο 1%, έναντι 1,6% που κυμαινόταν, κατά μέσο όρο, περίπου τα τελευταία 20 χρόνια.

Αν βασιστούμε δε στις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ποσοστά του εργατικού δυναμικού διεθνώς θα συνεχίσουν να μειώνονται. Όπως προκύπτει από πλειάδα ερευνών, αυτά τα δημογραφικού χαρακτήρα εμπόδια θα έχουν αντίκτυπο στις χώρες που αντιστοιχούν κοντά στο 64% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι αντίστοιχα «καμπανάκια κινδύνου» είχε εκπέμψει για την Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως είχε προειδοποιήσει μέσω σχετικών ερευνών του, η γήρανση του πληθυσμού που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές χώρες δύναται να ανακόψει κάθε προσπάθεια τόνωσης της παραγωγικότητας και δη να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για να ανακοπεί αυτή η αρνητική αλυσίδα γεγονότων και να μην πληγούν οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας;

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προτείνουν:

- Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να αυξήσουν τα κονδύλια για την έρευνα

- Να υιοθετήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και τα οφέλη που αυτές προσφέρουν

- Να εφαρμόσουν πολιτικές που ενθαρρύνουν τους εργαζομένους/πολίτες να λάβουν νέα εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider