Η πτώση της στερλίνας δεν κάνει φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πτώση της στερλίνας δεν κάνει φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα

«Βαρίδι» και όχι «ανάσα» για την πορεία της βρετανικής οικονομίας – και δη των βρετανικών εξαγωγών – αποτελεί η ελεύθερη πτώση στην οποία έχει επιδοθεί η στερλίνα από την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μέχρι και σήμερα.

«Η στερλίνα έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας της από τον περασμένο Ιούνιο, όμως το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ισχυροποίησης της βρετανικής οικονομίας και τόνωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Η πτώση του βρετανικού νομίσματος δεν μπορεί να στηρίξει τη βρετανική οικονομία», εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησαν για το Brexit.

«Η πτώση της στερλίνας δεν θα κάνει αυτόματα φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα στους ξένους αγοραστές. Έτσι έχει η κατάσταση όταν μιλάμε για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς εξελίξεις», σχολιάζει ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank και εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης.

Όπως μάλιστα τονίζει ο ίδιος, η έκθεση της Deutsche Bank αποτελεί μια ηχηρή «διάψευση» των όσων υποστήριζαν οι υπέρμαχοι του Brexit, όταν δήλωναν ότι «η αποδυναμωμένη στερλίνα θα έδινε ώθηση στις εξαγωγές και άρα κατ’ επέκταση στη βρετανική οικονομία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί και παρουσιάζει ο Folkers-Landau, το 45% των βρετανικών εξαγωγών αφορά στον κλάδο των υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτόματα πως μιλάμε για «ανελαστικές» τιμές και τίποτα παραπάνω. «Σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών, είναι γνωστό πως οι περισσότεροι εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην τιμή της υπηρεσίας», εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας.

Όπως προσθέτει, το 60% των υπηρεσιών που «εξάγει» η Μεγάλη Βρετανία συνδέεται άρρηκτα με τον χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κλάδο. «Αυτό συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο χρηματοπιστωτικός και ο επιχειρηματικός κλάδος – και δη οι υπηρεσίες που προσφέρουν – είναι οι πρώτοι που θα δεχθούν σφοδρό πλήγμα όταν η σχέση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει πιο απόμακρη και πιο τυποποιημένη, λόγω Brexit», τονίζει.

«Μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην στα δικά της πόδια και λιγότερο από τις εξαγωγές της στο εξωτερικό μπορεί θεωρητικά να ωφεληθεί από την πτώση του νομίσματός της. Όμως η βρετανική οικονομία δεν είναι μια τέτοια οικονομία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Screen Shot 2016 10 17 at 11.09.38

«Το timing του Brexit αποδεικνύεται πλήρως ατυχές σε ό,τι αφορά με την προοπτική εξισορρόπησης και επανακαθορισμού της παγκόσμιας οικονομίας. Η δεκαετία του ’90 και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000 θεωρούνται από όλους η χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης, με το διεθνές εμπόριο να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης… 400%. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική και τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου σχεδόν δυσδιάκριτα. Όπως είναι φυσικό, η Μεγάλη Βρετανία θα δυσκολευθεί προσεχώς να διαπραγματευθεί νέες συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο, εάν χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», καταλήγουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

«Ανίδεη» η βρετανική κυβέρνηση

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από τη Deutsche Bank, η UBS στρέφει ευθέως τα βέλη της στη βρετανική κυβέρνηση, αμφισβητώντας ανοιχτά τις προσπάθειές για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που αφορούν στο Brexit.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι πραγματικά ανίδεη. Δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία ιδέα για το πώς θα γίνει το Brexit», καταγγέλλει ο George Magnus, οικονομικός σύμβουλος της UBS και από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους στα πηγαδάκια του City. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως το Λονδίνο σέβεται απεριόριστα οικονομολόγους σαν τον Magnus και δεν σταματάει να το αποδεικνύει.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το πώς θα πετύχει τους στόχους της όταν αρχίσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», τονίζει χαρακτηριστικά ο Magnus και προειδοποιεί: «Θεωρώ πως η κυβέρνηση της Theresa May δεν έχει καν στρατηγική για την υλοποίηση του Brexit».

Όπως προσθέτει «εάν υπήρχε στρατηγική για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την είχαμε μάθει μέχρι τώρα, αν αναλογιστεί κανείς το μπαράζ των διαρροών που έχει καταγραφεί, το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το Brexit».

«Και όσο ενισχύεται το επιχείρημα πως δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το Brexit, τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις», σπεύδει να εξηγήσει ακόμη ο Magnus.

«Η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση», δηλώνουν αρκετοί παράγοντες της (βρετανικής) αγοράς, συμμεριζόμενοι, εμμέσως πλην σαφώς, τις θέσεις του Magnus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider