Aύξηση μετοχικού της κεφαλαίου εξετάζει η Deutsche Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aύξηση μετοχικού της κεφαλαίου εξετάζει η Deutsche Bank

Σε άτυπες συζητήσεις με μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες βρίσκεται η Deutsche Bank προκειμένου να διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία από τον διογκούμενο λογαριασμό που πρέπει να πληρώσει για δικαστικές διαμάχες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα προετοιμάζει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της μονάδας της διαχείρισης ενεργητικού και την πώληση μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της μονάδας, ώστε να περιορίσει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που ενδεχομένως θα χρειαστεί.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι των εταιρειών της Wall Street συζητούν με εκπροσώπους της Deutsche ιδέες, που περιλαμβάνουν την πώληση μετοχών και στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας. Η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει την πώληση της θυγατρικής της Deutsche Postbank και μέρη ή το σύνολο της μονάδας της διαχείρισης ενεργητικού.

Η μετοχή της Deutsche Bank αυξήθηκε 2,2% σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, φθάνοντας στα 12,30 ευρώ, με τα κέρδη της στην τρέχουσα εβδομάδα να ανέρχονται σε 6,3%. Από την αρχή του 2016, όμως, η μετοχή έχει κάνει βουτιά 45%.

Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με τo Bloomberg, προσφέρονται να εγγυηθούν μία έκδοση μετοχών, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, από τη Deutsche, σε περίπτωση που θα τη χρειαζόταν η τράπεζα. Αυτό είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει η τράπεζα με την πώληση μετοχών με έκπτωση, χωρίς να χρειασθεί την έγκριση της γενικής συνέλευσης. Η Deutsche εξετάζει αν θα εκδώσει μετοχές, αφού φθάσει σε έναν συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ύψος του προστίμου που θα πρέπει να πληρώσει για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις και η τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, δήλωσαν οι πηγές.

Το τι θα συμβεί τελικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του προστίμου, το οποίο το Bloomberg Intelligence υπολογίζει ότι μπορεί να κυμαίνεται από 4 έως 8 δισ. δολάρια (σ.σ.: το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει αρχικά 14 δισ. δολάρια), με βάση τους διακανονισμούς που έγιναν με άλλες τράπεζες για αντίστοιχες έρευνες. Οι τελευταίοι διακανονισμοί αφορούσαν στη Morgan Stanley, η οποία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων και στη Goldman Sachs που συμβιβάσθηκε στο ποσό των 5,1 δισ. δολαρίων.

Αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche, Τζον Κράιαν, είχε αποκλείσει τον περασμένο μήνα, με υπόμνημα προς το προσωπικό της τράπεζας, την πώληση της μονάδας διαχείρισης του ενεργητικού της, αποκαλώντας την «ουσιαστικό μέρος» της εταιρεία, η αξία της μονάδας αυτής εκτιμάται στα 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Autonomous Research, και προφανώς μία μερική πώλησή της μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά ποσά για την τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider