Ο Kινέζος μεγιστάνας που θέλει να κατακτήσει το Χόλιγουντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Kινέζος μεγιστάνας που θέλει να κατακτήσει το Χόλιγουντ

Ο Wang Jianlin, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και επικεφαλής του κολοσσού Dalian Wanda Group, εδώ και χρόνια φλερτάρει με την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Το 2012 αγόρασε την AMC, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε ο πρώτος Κινέζος που «πάτησε πόδι» στο Χόλιγουντ εξαγοράζοντας έναντι 3,5 δισ. δολαρίων την εταιρία παραγωγής Legandary Entertainment LLC, υπεύθυνη για μπλοκμπάστερ όπως η τελευταία τριλογία του «Μπάτμαν», το «Jurassic World», το «Interstellar» κ.ά.

Τώρα όμως θέλει το δικό του κινηματογραφικό στούντιο. Και όχι οποιοδήποτε στούντιο, αλλά ένα από τα «Big Six» του Χόλιγουντ: 20th Century Fox, Warner Bros., Paramount, Universal, Columbia και Walt Disney. «Ψάχνουμε να αγοράσουμε κάτι, με μίνιμουμ το 50% των μετοχών. Περιμένουμε την κατάλληλη ευκαιρία», δηλώνει στο CNN Money.

Πίσω στην πατρίδα του, ο Wang Jianlin έχει ανοιχτό μέτωπο με την Disney, καθώς το καλοκαίρι άνοιξε Disneyland στη Σαγκάη, που ανταγωνίζεται το δικό του θεματικό πάρκο Wanda City στην πόλη Ναντσάνγκ. «Όταν πρόκειται για ταινίες, η Disney είναι ο σημαντικότερος συνέταιρός μας και το μερίδιο αγοράς μας το μεγαλύτερο. Αλλά στον ψυχαγωγικό τουρισμό είμαστε αντίπαλοι», σχολιάζει. «Θέλουμε να τους συνθλίψουμε. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, έχει να κάνει με την προστασία των συμφερόντων της εταιρίας».

Ο όμιλος Wanda βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά της τηλεοπτικής εταιρίας παραγωγής Dick Clark Productions, διοργανώτριας των βραβείων Χρυσές Σφαίρες, Billboard Music Awards και American Music Awards, ανάμεσα σε άλλα. Ο Wang Jianlin είναι αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεών του στις ΗΠΑ και δεν δείχνει να ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. «Όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος, αυτά που λέει στην προεκλογική του εκστρατεία είναι διαφορετικά από την πολιτική που τελικά θα ακολουθήσει. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και τις Κίνας είναι τόσο στενά συνδεδεμένες, που οποιαδήποτε ξαφνική διαταραχή θα επηρεάσει όχι μόνο την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider