Η κινεζική επαρχία που «γεννά» δισεκατομμυριούχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κινεζική επαρχία που «γεννά» δισεκατομμυριούχους

Η επαρχία Zhejiang δεν παράγει μόνο το 30% του μεταξιού της Κίνας, αλλά και τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους.

Με 72 δισεκατομμυριούχους μέχρι σήμερα, είναι δεύτερη στον κόσμο πίσω από την Καλιφόρνια που έχει 20 περισσότερους. Από αυτούς, οι 32 ζουν στην πρωτεύουσα Hangzou, περισσότεροι απ’ ό,τι στο Παρίσι (30) και το Σαν Φρανσίσκο (28).

Η Hangzou, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης, έχει ιστορία εκατοντάδων ετών ως πολιτικό και εμπορικό κέντρο. Υπήρξε πρωτεύουσα της Κίνας από το 1127 έως το 1276, με μεγάλη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Οικοδομημένη στο δέλτα του ποταμού Yangtze, έγινε η νότια απόληξη του Μεγάλου Καναλιού (το μεγαλύτερο τεχνητό ποτάμι που έχει κατασκευαστεί στην Ιστορία) και κέντρο του τοπικού και διεθνούς εμπορίου.

Αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας. Το 1972 ήταν ένα από τα λίγα μέρη από τα οποία πέρασε ο Richard Nixon, στην πρώτη επίσκεψη αμερικανού Προέδρου στην Κίνα. Η πόλη έγινε γνωστή στις ΗΠΑ και ανοίχτηκε σε ξένους επισκέπτες. Στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ’80 ήταν από τις πρώτες πόλεις που καλωσόρισε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν κυρίως βιοτεχνίες ρούχων και παπουτσιών. Το δεύτερο κύμα επιχειρηματιών στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαν περισσότερο τεχνολογικό προσανατολισμό, και το τωρινό τρίτο κύμα στήνει επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε ιντερνετικές υπηρεσίες και πλατφόρμες για έξυπνα σπίτια ή τεχνητή νοημοσύνη.

Ανάμεσα στους 72 δισεκατομμυριούχους που προέρχονται από την επαρχία Zhejiang είναι ο Frank Wang, ιδρυτής της εταιρίας κατασκευής drones DJI, o Li Shufu, ιδρυτής της Geely Auto Group (μητρική της Volvo), ο Jack Ma, ιδιοκτήτης του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, και ο Ding Lei του μεγαλύτερου παρόχου ιντερνετικών υπηρεσιών στην Κίνα, NetEase.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider