Η χώρα που έχει ξεχάσει τι θα πει «κρίση»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χώρα που έχει ξεχάσει τι θα πει «κρίση»

Όσο και απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει μια χώρα που έχει 25 χρόνια να «δει» κρίση. Δεν είναι άλλη από την Αυστραλία, η οποία βίωσε την τελευταία οικονομική της κρίση το 1991, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν σχεδόν μηδενιστεί.

Έκτοτε, η χώρα αναπτύσσεται με μικρό αλλά σταθερό ρυθμό καταγράφοντας ρεκόρ μακροβιότερης ανάπτυξης παγκοσμίως. Την επιτυχία της αυτή την οφείλει στην έκρηξη που έχει γνωρίσει η αγορά εμπορευμάτων, κυρίως χάρη στην ακόρεστη όρεξη της Κίνας για πρώτες ύλες –τις οποίες η Ωκεανία διαθέτει σε αφθονία.

«Η εξαιρετική πορεία της αυστραλιανής οικονομίας την τελευταία 25ετία κινείται παράλληλα με την οικονομική άνθηση της Κίνας», σχολιάζει ο Rajiv Biswas από την IHS Markit.

Η Αυστραλία, όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στην εξόρυξη και την εξαγωγή ορυκτού πλούτου. Ο «κινέζικος δράκος» έχει κόψει ταχύτητα σε σύγκριση με το παρελθόν και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταγράψει σημαντική βουτιά τον τελευταίο χρόνο.

Ήδη, οι επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο της χώρας έχουν κοπεί δραστικά, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις κατασκευές και τα καταναλωτικά είδη –που έχουν βοηθήσει την οικονομία της Αυστραλίας να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων από τα μεταλλεύματα.

Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει παίξει και η κεντρική τράπεζα, διατηρώντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η βουτιά του δολαρίου Αυστραλίας έχει παίξει ζωτικό ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών, καθιστώντας τα προϊόντα της χώρας ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει αυξηθεί και η προσέλευση των τουριστών που μπορούν να κάνουν πιο φτηνές διακοπές λόγω του εξασθενημένου νομίσματος.

Και επειδή η ανάπτυξη είναι αυτοτροφοδοτούμενη σε πολλές περιπτώσεις, η κατακόρυφη αύξηση των δημόσιων δαπανών το β’ τρίμηνο του 2016 βοηθά το αυστραλιανό ΑΕΠ να στέκεται «στο ύψος του».

Και η αισιοδοξία καλά κρατεί. «Το σενάριο της ύφεσης τα επόμενα χρόνια μοιάζει απίθανο», εκτός εάν καταρρεύσει η κινεζική οικονομία ή αγορά κατοικίας στην Αυστραλία», σχολιάζει στο CNN Money ο Paul Dales αναλυτής της Capital Economics για την περιοχή Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider