Ψηλά τακούνια ζητούν οι εργοδότες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηλά τακούνια ζητούν οι εργοδότες

Οι εργοδότες ζητούν από τις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν ψηλά τακούνια, να βάφονται και να προτιμούν τις κοντές φούστες στον χώρο εργασίας γιατί…. «είναι καλό για τη δουλειά».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βρετανικής νομικής εταιρείας Slater and Gordon, μία στις πέντε Βρετανίδες δηλώνουν ότι το αφεντικό τους δίνει μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση, σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph, ένα ποσοστό 7% των εργοδοτών ζητούν ευθέως από τις υφιστάμενές τους να φορούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια στο γραφείο, επειδή τις κάνουν πιο «ελκυστικές», ενώ το 8% αυτών τους ζητούν να φορούν περισσότερο μακιγιάζ για να φαίνονται πιο «όμορφες». Μάλιστα, μια υπάλληλος υποδοχής σε λογιστική εταιρεία κατήγγειλε ότι το αφεντικό της την έχει στείλει σπίτι επειδή φορούσε ίσια παπούτσια.

Στην έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα συμμετείχαν 2.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν πώς πιστεύουν ότι κρίνεται η εμφάνισή τους στον χώρο εργασία τους. Οι μισοί περίπου άντρες απάντησαν ότι ο κώδικας ένδυσης για τους άντρες είναι πιο συγκεκριμένος (κουστούμι - γραβάτα) σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό γυναικών (28%) ομολόγησαν ότι έχουν δεχθεί «σύσταση» από τον διευθυντή τους για να αλλάξουν την εμφάνισή τους με το επιχείρημα ότι είναι «καλύτερο για τη δουλειά». Το 13% των ερωτηθέντων γυναικών παραδέχθηκαν ότι πρόσεξαν περισσότερο την εμφάνισή τους μετά από σύσταση των ανωτέρων τους.

Οι άντρες αντιθέτως, δήλωσαν σε ποσοστό κάτω του 50% ότι δεν τους έχει γίνει ποτέ σχόλιο για την εμφάνισή τους, ενώ μόνο το 3% έχει δεχθεί σύσταση από παλαιότερους συναδέλφους να προσέχουν περισσότερο το ντύσιμό τους.

Όπως επισημαίνει η Josephine Van Lierop, νομικός που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο, δεν είναι δυνατόν το 2016 να θεωρείται ότι επειδή μια γυναίκα δεν πηγαίνει με τακούνια στη δουλειά ή δεν βάφεται, δεν είναι προσεγμένη. «Η επιβολή αυτής της προσδοκίες στις γυναίκες αποτελεί αναμφίβολα παράνομη διάκριση λόγω φύλου», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider