Φρενίτιδα στη Βρετανία, κρύβουν τα χρήματα κάτω από τα στρώματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρενίτιδα στη Βρετανία, κρύβουν τα χρήματα κάτω από τα στρώματα

Τις λίρες… κάτω από τα στρώματα κρύβουν πλέον ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί, εξέλιξη εξαιρετικά ανησυχητική για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, στη μετά Brexit εποχή.

Όπως επισημαίνει στην τελευταία σχετική έκθεσή της η Pantheon Macroeconomics, οι ενδείξεις για την επόμενη μέρα της βρετανικής οικονομίας δεν είναι και οι πιο ευοίωνες. Το γεγονός ότι οι Βρετανοί κρατούν τα χρήματά τους, στις οικίες τους, μέσα σε σεντούκια ή κάτω από τα στρώματα και σίγουρα μακριά από τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορεί να επιβεβαιώσει περίτρανα πως τρεις μήνες μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο δεν έχουν φύγει από το μυαλό του κάθε Βρετανού πολίτη.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Bank of England – τα οποία επικαλείται η Pantheon Macroeconomics – η άνοδος του ρευστού που διακρατά ο κάθε Βρετανός είναι δεδομένη. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 8,3% έναντι 5,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015. Και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί.

narrow money sept 19

Σχολιάζοντας την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Βρετανία, στη μετά Brexit εποχή, η Pantheon Macroeconomics παίρνει θέση για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ακόμη και ολέθριο λάθος. Ο λόγος για την απόφαση της Bank of England, τον Αύγουστο, να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και να ξεκινήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

«Έσπευσαν να κατηγορήσουν τη νομισματική επιτροπή της Bank of England πως διέπραξε ένα πολύ σοβαρό λάθος όταν αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια και να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αυτό δεν ισχύει», σχολιάζει ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics και εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης.

«Η πορεία της βρετανικής οικονομίας, στη μετά Brexit εποχή, δεν είναι καλή. Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε», προσθέτει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι οι Βρετανοί αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες ή από διάφορα επενδυτικά οχήματα και τα κρύβουν… κάτω από τα στρώματα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το δύσβατο μονοπάτι το οποίο έχει «τραβήξει» η βρετανική οικονομία.

«Η αβεβαιότητα είναι εκείνη που καθοδηγεί τη συμπεριφορά των Βρετανών πολιτών στην τρέχουσα συγκυρία», σημειώνει για να προσθέσει πως «μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανάγκη των Βρετανών να έχουν… πάνω τους ρευστό, την ώρα που έχει καταρρεύσει η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα. Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου».

Όπως εξηγεί «η ιστορία μας έχει αποδείξει πως οι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη να διακρατούν ρευστό σε καιρούς που οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν πάρει την ανιούσα».

narrow money cycle

«Η οικονομική αναγέννηση της Βρετανίας σίγουρα δεν… περιμένει στην επόμενη στροφή του δρόμου. Τα μηνύματα είναι εντελώς ανησυχητικά και δείχνουν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider