To Youtube βάζει τώρα στο στόχαστρο η Κομισιόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Youtube βάζει τώρα στο στόχαστρο η Κομισιόν

Νέο μέτωπο κατά των Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών φαίνεται πως ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο αν εγκριθεί θα αναγκάσει το YouTube και άλλους παρόμοιους παρόχους να καταβάλλουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στη μουσική βιομηχανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τη νομοθεσία της ΕΕ, πρότεινε μια νέα πανευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, την Τετάρτη, λέγοντας ότι θέλει να ενισχύσει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να βεβαιώσει ότι λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη που δημιουργούνται από το έργο τους.

Εάν εγκριθεί, οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τις πλατφόρμες τέτοιου είδους υπηρεσιών όπως το YouTube και το Dailymotion να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είτε φιλτράροντας το περιεχομένου τους είτε πληρώνοντας για τη χρήση του.

Το νομοθετικό πλαίσιο που προτάθηκε αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς σε σχέση με τα ισχύοντα δεδομένα όπου οι υπηρεσίες υποχρεώνονται να κοινοποιήσουν απλά στους καλλιτέχνες την παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των καλλιτεχνών που βλέπουν την αξία της εργασίας τους να χάνεται εφόσον προσφέρεται on-line και μάλιστα δωρεάν. Η μουσική βιομηχανία προσδοκά εδώ και καιρό μια τέτοιου είδους συμφωνία, ασκώντας πίεση στις Βρυξέλλες για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει την online διάθεση μουσικής.


«Η σημερινή πρόταση ... επιβεβαιώνει ότι ο χρήστης που ανεβάζει μουσικό περιεχόμενο σε υπηρεσίες όπως το YouTube, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή on-demand μουσικής, δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί εκτός του κανονιστικού πλαισίου αδειοδότησης», δήλωσε ο Francis Moore, διευθύνων σύμβουλος της IFPI, του διεθνή οργανισμού που εκπροσωπεί 1.300 δισκογραφικές εταιρείες.

Βέβαια οι επικριτές της πρότασης ισχυρίζονται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βλάψει την ελευθερία του Διαδικτύου στην Ευρώπη. Η αρμόδια οργάνωση για τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα, μια οργάνωση η οποία ασκεί πιέσεις για την διασφάλιση των ψηφιακών ελευθεριών, δήλωσε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «εξυπηρετεί τα συμφέρονται ενός μικρού αριθμού ανθρώπων» και προσέθεσε πως οι νέοι κανόνες θα σήμαιναν πως θα φιλτράρεται ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο στην Ευρώπη.

Από πλευράς της, η ιδιοκτήτρια του Youtube Google χαρακτήρισε την πρόταση ανησυχητική. «Η σημερινή πρόταση υποδηλώνει ότι όλα τα έργα, συμπεριλαμβανομένων κειμένων, βίντεο, εικόνων κλπ θα πρέπει να φιλτράρονται από τις online υπηρεσίες, δηλαδή να εξετάζεται από δικηγόρους ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο προτού καν φτάσει στο κοινό» σημείωσε η Caroline Atkinson, αντιπρόεδρος της Google, σε ένα blog post.

Το ενδιαφέρον βέβαια της Κομισιόν δεν στρέφεται μόνο στην μουσική βιομηχανία αλλά σε κάθε είδους πνευματικό περιεχόμενο. Τον τελευταίο καιρό εξετάζεται και η διασφάλιση των ειδησεογραφικών οργανισμών, οι οποίες θα μπορούν να απαιτούν πληρωμή από μηχανές αναζήτησης και άλλου είδους ιστότοπους που αναδημοσιεύουν μέρος των άρθρων τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η συγκεκριμένη νομοθεσία θα δώσει στους δημοσιογράφους και στους εκδότες ειδησεογραφικών μέσων καλύτερο έλεγχο για το ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους και με ποιο τρόπο.

«Θέλουμε οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συγγραφείς να πληρώνονται δίκαια για την εργασία τους, είτε γίνεται σε στούντιο είτε στο σαλόνι του σπιτιού τους, αν αυτή παρουσιάζεται διαδικτυακά ή δημοσιεύεται μέσω τρίτων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, την Τετάρτη.

Από πλευράς της η Google δήλωσε ότι οι συγκεκριμενες προτάσεις μας πηγαίνει προς τα πίσω. «Θα βλάψει οποιονδήποτε γράφει, διαβάζει ή μοιράζεται τις ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολλών ευρωπαϊκών startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ειδησεογραφίας για τη δημιουργία νέων βιώσιμων online επιχειρηματικών μοντέλων» συμπλήρωσε η Atkinson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider