40.000 δολάρια για ένα Levis

Viber Whatsapp Μοιράσου το
40.000 δολάρια για ένα Levis

Μπορεί τα τζιν να γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απογειώθηκαν στην Ιαπωνία, όπου ένα blue jean υψηλής ποιότητας μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 δολάρια.

Γνωστοί συλλέκτες των vintage αντικειμένων, οι Ιάπωνες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 40.000 δολάρια για ένα συλλεκτικό Levis, όπως αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ «Weaving Shibusa» ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Devin Leisher.

Στο οδοιπορικό του στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Leisher επισκέφτηκε παλιούς μύλους και καταστήματα vintage ρούχων, τρύπωσε σε υφαντουργεία και μίλησε με ειδικούς του denim, όπως είναι η ομάδα «Osaka 5», η οποία ράβει τζιν με τις παραδοσιακές ιαπωνικές μεθόδους ύφανσης.

Όπως αναφέρει ο Leisher στο CNN Style, το ερέθισμα δόθηκε από την εταιρεία Samurai, η οποία του αποκάλυψε έναν «καινούργιο κόσμο».

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τους Ιάπωνες «μαέστρους» στην παραγωγή τζιν;

Η επιμονή στη λεπτομέρεια, η βαφή, το βαμβάκι, η επεξεργασία του υφάσματος, όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ιαπωνική τελειότητα. «Οι άνθρωποι είναι τελειομανείς», εξηγεί ο Leisher: χρησιμοποιούν παλιές μηχανές, παλιές τεχνικές ραφής και φτάνουν «στα άκρα» για να αναβιώσουν την ποιότητα των υφασμάτων που σπάνια συναντά κανείς σήμερα.

Πώς ξεκίνησε αυτός το έρωτας;

Η λατρεία των Ιαπώνων για τα τζιν έχει τις ρίζες της στη μανία τους για το vintage που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οι νέοι είχαν την τάση να ντύνονται ομοιόμορφα –ένα κατάλοιπο του πολέμου όπου όλοι φορούσαν στολές– οι Ιάπωνες ανακάλυψαν τα καταστήματα με είδη της ποπ κουλτούρας –και τα λάτρεψαν. Μέσα στα «εισαγόμενα» είδη από τις ΗΠΑ ήταν και τα τζιν, φορεμένα και φθαρμένα. Η αίσθηση του vintage έκανε τα blue jean ανάρπαστα στη νεολαία και έφτασαν σήμερα να θεωρούνται συλλεκτικό είδος στη χώρα.

Οι συλλέκτες στην Ιαπωνία έχουν συγκεντρώσει το 70% των συλλεκτικών αμερικάνικων τζιν, με τη Levis να έχει την τιμητική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παντελόνια 501 της Levis από τη δεκαετία του 1940, τα οποία «πιάνουν» τουλάχιστον 3.000 δολάρια στις δημοπρασίες, ενώ ένα σπάνιο σχέδιο Levis μπορεί να φτάσει στην ασύλληπτη τιμή των 40.000 δολαρίων.

40.000 δολάρια για ένα Levis
40.000 δολάρια για ένα Levis
40.000 δολάρια για ένα Levis
40.000 δολάρια για ένα Levis
40.000 δολάρια για ένα Levis
40.000 δολάρια για ένα Levis

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider