«Επίδειξη ενότητας» από Merkel, Hollande και Renzi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επίδειξη ενότητας» από Merkel, Hollande και Renzi

Στο ιταλικό νησί Βεντοτένε θα συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, σε μια επίδειξη της ενότητας και αποφασιστικότητας των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης να κρατήσουν το ευρωπαϊκό όραμα ζωντανό μετά το «σοκ» του Brexit.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi θα υποδεχθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στο ιστορικό νησί που βρίσκεται ανοιχτά της Νάπολης, όπου θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους εν όψει της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο με θέμα την αποχώρηση της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, έντονες ανησυχίες εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών για ενδεχόμενο «ντόμινο» δημοψηφισμάτων και σε άλλα κράτη της Ένωσης, με πρώτη στη σειρά την Ολλανδία. «Στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να γίνει μια επίδειξη της ενότητας μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, και όχι να δημιουργηθεί μια κλίκα», αναφέρει στο Reuters γαλλική διπλωματική πηγή. Στη συνάντηση θα τεθούν, επίσης, οι βάσει για την επερχόμενη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, προσθέτει.

Αντιμέτωποι με ισχυρούς τριγμούς, που απειλούν και την ίδια την επιβίωση της ΕΕ, η Merkel θέλει να εδραιώσει μια «καλύτερη Ευρώπη», παρά να προχωρήσει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της «περισσότερης Ευρώπη». Ο Renzi, από την άλλη, θέλει να διασφαλίσει ότι η Ιταλία θα έχει σημαντικό λόγο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωζώνης μετά το Brexit, ενώ ο Hollande ζητά διπλασιασμό του επενδυτικού σχεδίου για το σύνολο της Ένωσης, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.

Όσο και αν τους ενώνει το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, οι τρεις ηγέτες έχουν σημαντικές διαφορές στα μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν για τόνωση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ιδίως μάλιστα μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του έτους στην Ένωση των 28.

Η Γαλλία συντάσσεται με τις πιέσεις που ασκεί η ιταλική κυβέρνηση για λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας και ελάττωση της λιτότητας, ωστόσο, έχουν απέναντί τους τη Γερμανία που αναμένεται να εναντιωθεί σε οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρώπης και να φέρει χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που μετά δυσκολίας καταφέρουν να πληρούν το Παρίσι και η Ρώμη.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, «διψά» για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση -ιδίως μετά το Brexit, ωστόσο το Βερολίνο ενδιαφέρεται περισσότερο να ενδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ των 27 μελών που θα μείνουν στην ΕΕ μετά την αποχώρηση των Βρετανών. Η Νάπολη είναι η πρώτη στάση της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει η Merkel σε τέσσερα κράτη, ενώ αναμένεται να δεχθεί στο Βερολίνο οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για τη μετάβαση στη «μετά-Brexit» εποχή.

«Πρωταρχικός στόχος τώρα είναι να διατηρηθεί το σημερινό status quo και να εμποδιστεί η περαιτέρω διάβρωση της ΕΕ των 27», αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο διπλωμάτης της ΕΕ.

Παλιές και νέες προκλήσεις στην ατζέντα

Ο τόπος που διάλεξε ο Renzi για να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ομολόγους του έχει συμβολική σημασία, καθώς σε αυτό το μικρό νησί δύο Ιταλοί διανοούμενοι που ήταν αιχμάλωτοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγραψαν ένα διάσημο μανιφέστο υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Μάλιστα, οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του ενός εκ των δύο, του Altiero Spinelli, που βρίσκεται στο Βεντοτένε.

Εκτός από το Brexit, στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης θα βρίσκονται άλλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, όπως είναι η ασφάλεια εντός και εκτός των συνόρων, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και η προσφυγική κρίση. Θυμίζεται ότι, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban προκήρυξε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν εάν συμφωνούν με τις ποσοστώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες για την αποδοχή προσφύγων.

Τέλος, σε μια ακόμη κίνηση συμβολισμού, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραχωρήσουν τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά τη συνάντησή τους στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα της αποστολής Sophia της ΕΕ στη Μεσόγειο. Στόχος της εν λόγω αποστολής είναι ο εντοπισμός διακινητών μεταναστών και η διασφάλιση του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider