Τουρκικό τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον για τον Gullen

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκικό τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον για τον Gullen

Αυστηρό τελεσίγραφο έστειλε η Άγκυρα στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον να μην θυσιάσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών για χάρη του «τρομοκράτη» Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Αν ο Gulen δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Βekir Bozdag σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την Τρίτη. Ο υπουργός διαμήνυσε ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στους κόλπους του τουρκικού πληθυσμού έχει αποκορυφωθεί εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να εμποδίσει την μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος», σημείωσε ο υπουργός. Ο Erdogan, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί και προστατεύει τον Gulen, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι μια άρνηση της έκδοσής του στην Τουρκία θα έχει συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις.

«Οι αμερικανικές αρχές μελετούν με σοβαρότητα το αίτημά μας για την έκδοσή" του», δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εφεξής ο Gulen έχει χάσει τον χαρακτήρα της μαριονέτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα».

«Αν ο Gulen δεν εκδοθεί αυτό θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, επέμεινε ο Bozdag.

Εν τω μεταξύ, ξεπερνούν τους 26.000 οι φερόμενοι ως πραξικοπηματίες που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μετά τις σαρωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης που διέταξε ο Recep Tayyip Erdogan μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός.

Συνολικά έχουν συλληφθεί επισήμως και έχουν τεθεί υπό κράτηση 16.000 άνθρωποι που θεωρείται ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ άλλοι 6.000 κρατούμενοι τελούν υπό εξέταση, διευκρίνισε ο υπουργός. Επίσης άλλοι 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider