Καλλυντικά - μαϊμούδες κλέβουν 5 δισ. από τη βιομηχανία της ΕΕ

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλλυντικά - μαϊμούδες κλέβουν 5 δισ. από τη βιομηχανία της ΕΕ

Σχεδόν 5 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο στον κλάδο της βιομηχανίας των καλλυντικών και των προϊόντων της προσωπικής φροντίδας. Αιτία η αντιγραφή τους και η παράνομη διακίνηση τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, οι πωλήσεις των παραποιημένων αρωμάτων, προϊόντων μακιγιάζ και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως είναι τα αντηλιακά και τα σαμπουάν σε όλες της χώρες της ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια 4,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα έσοδα των κατασκευαστών, των εμπόρων και των διανομέων αυτού του κλάδου. Οι απώλειες αυτές ούτε λίγο ούτε πολύ ισοδυναμούν με το 7,8% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου στην ΕΕ των 28.

Τα ευρήματα αυτά περιέχονται σε μια νέα Έκθεση από το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς για τις παραβάσεις των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η έκθεση αυτή, η πρώτη από μια σειρά οικονομικών μελετών για την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της αντιγραφής στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει, επίσης, ότι όταν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των προμηθευτών λαμβάνεται υπόψη, οι νόμιμες επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ χάνουν 9,5 δισ. ευρώ των εσόδων τους από τις πωλήσεις λόγω της παραποίησης, με περίπου 80.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, 1,7 δισ. ευρώ των κρατικών εσόδων χάνονται γεγονός που έχει άμεση επίδραση στους φόρους εισοδήματος, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλειας και τον ΦΠΑ που δεν καταβάλλονται από τους παραγωγούς και τους πωλητές των πλαστών προϊόντων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην ΕΕ μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, χάνεται το 6% των απευθείας πωλήσεων του κλάδου των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας το οποίο αποτιμάται σε 419 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider