Ερευνάται για το πραξικόπημα και το τουρκικό ποδόσφαιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερευνάται για το πραξικόπημα και το τουρκικό ποδόσφαιρο

«Όλα τα μέλη των συνδέσμων που υπάγονται στην τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους προκειμένου να υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας», στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή η ομοσπονδία.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέφερε επίσης ότι μοιράζεται πληροφορίες με όλους τους σχετικούς κρατικούς θεσμούς για όλους τους υπαλλήλους της, τις διοργανώσεις που αναλαμβάνει και τους προέδρους και τα μέλη των 11 συνδεδεμένων με αυτήν συνδέσμων.

Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στη δημόσια υπηρεσία, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε μέσα ενημέρωσης και σε άλλους τομείς είτε έχουν συλληφθεί, είτε έχουν απολυθεί, είτε έχουν τεθεί υπό έρευνα ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Fethullah Gulen, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Στο μεταξύ, φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, δύο εβδομάδες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της 15ης Ιουλίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «οι φήμες ούτε επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται».

Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν χιλιάδες Τούρκους αστυνομικούς να απέκλεισαν τα ξημερώματα τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιούν οι νατοϊκές δυνάμεις, καθώς είχαν φουντώσει οι φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η επιχείρηση διήρκεσε δυόμισι ώρες.

Νωρίτερα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πως το ξημέρωμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη στρατιωτική βάση, η είσοδος της βάσης έκλεισε, ενώ δυνάμεις ασφαλείας με όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν περιμετρικά.

Ορισμένα μέσα, μάλιστα, επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omar Celik, σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο για έναν «γενικό έλεγχο ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, ενώ αποτελεί και ένα από αποθηκευτικά σημεία της Συμμαχίας για τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα.

Περισσότεροι υπουργοί στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο

Η Τουρκία θα περιλάβει περισσότερους υπουργούς στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιό της, όπως δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο στρατιωτικό συμβούλιο θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς και οι επικεφαλής των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προκειμένου να περιορίσει την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Απόταξη 1.389 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην απόταξη 1.389 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που εκτιμάται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα, Fethullah Gulen.

Την είδηση μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε πολλές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider