Τουρκία: Έως 30 η προφυλάκιση των πραξικοπηματιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Έως 30 η προφυλάκιση των πραξικοπηματιών

Έως 30 ημέρες μπορεί να διαρκεί η προφυλάκιση για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

«Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου», σύμφωνα με το διάταγμα. Η νόμιμη διάρκεια είναι τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κάνει λόγο την Παρασκευή για παράτασή της κατά «7-8 ημέρες» ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Χθες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους 24 πραξικοπηματίες.

Με το διάταγμα κλείνουν αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι δομές που έκλεισαν βάσει του διατάγματος είναι 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «(οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν «ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider