Για «προκαταλήψεις» κατηγορεί ο Erdogan τους Ευρωπαίους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για «προκαταλήψεις» κατηγορεί ο Erdogan τους Ευρωπαίους

Να αντικρούσει την αυστηρή κριτική των Ευρωπαίων ηγετών για τις αυταρχικές ενέργειές του, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, έσπευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, κατηγορώντας τους για «προκαταλήψεις».

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Erdogan τόνισε ότι «όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές».

«Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράστηκαν στα γαλλικά από το France 24. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα», απάντησε ο Erdogan. «Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό».

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων» για τους τούρκους πολίτες, τόνισε ο Erdogan εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε «καλύτερη θέση» από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση. Στη μεταναστευτική κρίση «ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη, αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν», δήλωσε.

Simsek: Θα τηρήσουμε τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου

Εν τω μεταξύ, διαβεβαώσεις ότι η Τουρκία θα μείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, έδωσε νωρίτερα το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Mehmet Simsek, αναφερόμενος στην κυβερνητική επιχείρηση καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Από την αρχή, θέλησα να πω ότι παρά αυτό που συνέβη πριν από μια εβδομάδα στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε διακαώς τις δημοκρατικές αρχές και να εφαρμόζουμε το κράτος δικαίου. Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτηματικά», τόνισε ο Simsek στη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας.

Η διευρυνόμενη κυβερνητική επιχείρηση καταστολής, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει τρομάξει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υφίσταται απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider