Lagarde: Το Brexit δεν θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lagarde: Το Brexit δεν θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση

Να ρίξει τους τόνους σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit για την παγκόσμια οικονομία, έσπευσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να μην φουντώσει η αβεβαιότητα.

Οι δηλώσεις της Lagarde κινούνται στο ίδιο κλίμα με αυτό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αβεβαιότητα που επιφέρει το Brexit στις αγορές.

Όπως επισήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ταμείο εκτιμά ότι η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα παρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Προέτρεψε, ωστόσο, τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Λονδίνο να καταρτίσουν το συντομότερο δυνατό ένα «χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να μειωθούν οι παράγοντες αβεβαιότητας.

«Η λέξη-κλειδί σ’ αυτή την υπόθεση είναι η αβεβαιότητα και όσο αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος» τόνισε ενδεικτικά.

Όσον αφορά το διερευνώμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού, κάλεσε την ΕΕ να «εξηγήσει καλύτερα αυτό που κάνει» - δηλαδή τα οφέλη και τα κόστη από τις διάφορες ενέργειές της. «Χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απογοήτευση» συνέχισε, στο ίδιο ύφος. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι τα κράτη - μέλη από την πλευρά τους, θα πρέπει να σταματήσουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες «για ό,τι πάει στραβά» στις Βρυξέλλες.

ΕΚΤ: Πηγή αβεβαιότητας το Brexit

Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες για την Ευρωζώνη εξαιτίας της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Όπως προειδοποίησα, αποτελεί «σημαντική πηγή αβεβαιότητας όσον αφορά την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται με μετριοπαθή ρυθμό και η ανάκαμψη γίνεται πιο ισχυρή», σημειώνεται στα πρακτικά της συνάντησης.

Επιπλέον προειδοποίησαν ταυτόχρονα ότι «ένα αποτέλεσμα για αποχώρηση από την Ε.Ε. ήτοι ένα Brexit, ενδέχεται να έχει σημαντικές - αν και δύσκολο να προβλεφθούν - αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη μέσω ενός αριθμού καναλιών, περιλαμβανομένου του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών αγορών».

Την ίδια στιγμή σημειώθηκε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει ανοδικός κίνδυνος στο outlook της Ευρωζώνης ακόμα και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν με την άποψη ότι σε γενικές γραμμές η ανάκαμψη εξελίσσεται όπως είχε εκτιμηθεί, με σταθερό ρυθμό και με κύριο άξονα την εγχώρια ζήτηση, ως αποτέλεσμα των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουν δρομολογηθεί από την κεντρική τράπεζα.

«Το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη» τόνιζαν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και εξέφραζαν την πρόθεση να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα.

Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίαση, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατύπωναν την άποψη ότι «οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί».

Τέλος, διαπίστωναν ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων, προς το παρόν, δεν έχει αντικατοπτριστεί στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υποτονικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider