Τεχνολογικές συμφωνίες «σφραγίζονται» στη Σαγκάη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικές συμφωνίες «σφραγίζονται» στη Σαγκάη

Με τους επικεφαλής δύο από τους σημαντικότερους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας, την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και τον τεχνολογικό όμιλο ΖΤΕ, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σαγκάη την Τετάρτη, την τελευταία ημέρα της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την πρόεδρο του ομίλου, Jane Chen, η οποία επισήμανε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα και πως τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ.

Η ελληνική αγορά αποκτά νέο ενδιαφέρον για την Κίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγμένη τεχνολογία, καθώς οι κινεζικές εταιρίες μπορούν να επεκτείνουν μέσω της Ελλάδας τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργος

«Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική της θέση και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτά τα δυο πλεονεκτήματα καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρία σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες δίνει προστιθέμενη αξία, ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ.

Η κινεζική εταιρία είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015 είχε έσοδα 13.7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας της ΖΤΕ με την ελληνική FORTHNET για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Jack Ma, τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Συζητήθηκε, επίσης, η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.

Η Αlibaba ειναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

  • Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες.
  • Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Ο Jack Ma ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

Το πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider