Οι 10 τηλεοπτικές σειρές που κόστισαν μια περιουσία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 τηλεοπτικές σειρές που κόστισαν μια περιουσία

Το μεγάλο budget σε μια ταινία είναι συχνά μια «λεπτομέρειεα» που συνοδεύει την πρεμιέρα της. Παρότι, βέβαια, η φράση «η πιο ακριβή παραγωγή που είδαμε μέχρι σήμερα» στη μεγάλη οθόνη, η οποία σημαίνει ακριβότερο καστ ή περισσότερα εφέ, ξυπνά τις προσδοκίες του φιλοθεάμωνος κοινού, δεν συνδυάζεται απαραίτητα με ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα ούτε διασφαλίζει ότι θα κοπούν εκατομμύρια εισιτήρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τηλεοπτικές σειρές. Οι υψηλότερες δαπάνες συνδέονται συχνά με την υψηλότερη ποιότητα αλλά όχι απαραίτητα με υψηλότερη θεαματικότα. Λόγω, μάλιστα της φύσης της τηλεόρασης, όπου κάθε σειρά έχει πολλά επεισόδια, το κόστος της κάθε μιας ξεπερνά εύκολα αυτό των ταινιών αν κάνει κανείς τον πολλαπλασιασμό.

Στον κόσμο του θεάματος ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως το να διασκεδάσεις το κοινό, ειδικά αυτό της μικρής οθόνης, αποδεικνύεται μια ιδιαιτέρως δαπανηρή επιχείρηση. Ποιες είναι όμως οι πιο ακριβές τηλεοπτικές σειρές που έχουμε παρακολουθήσει και πόσο κόστισε η κάθε επιτυχία;

1) ER – 13 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο

Με 15 κύκλους και 331 επεισόδια συνολικά, το ER αποτελεί μια από τις μακροβιότερες δραματικές σειρές της τηλεόρασης αλλά και μια από τις ακριβότερες. Παραγωγή του NBC προβλήθηκε από το 1994 έως το 2009 με πρωταγωνιστή, τον νεαρό τότε, George Clooney. Στην ουσία επρόκειτο για ένα αμερικανικό ιατρικό δράμα το οποίο ακολουθεί την ζωή στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου του Σικάγο. Το 2000, το προηγούμενο budget του κάθε επεισοδίου, το οποίο ήταν 1,9 εκατ. δολάρια, εκτινάχτηκε στα 13 εκατ. δολάρια

2) Game of Thrones – 10 εκατ. δολάρια το επεισόδιο

Η πρώτη σεζόν κόστισε $60 εκατομμύρια δολάρια - ο «πιλότος» ανερχόταν στα 10 εκατ.- ενώ στη δεύτερη σεζόν το budget αυξήθηκε κατά 15%, ακολουθώντας την παγκόσμια επιτυχία της σειράς. Από τα 6 εκατομμύρια το επεισόδιο, που χρειάστηκαν στον πρώτο κύκλο, στον έκτο κύκλο, έφτασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια πως κάθε σειρά ακριβαίνει όσο περνάει ο καιρός και η συγκεκριμένη αναμένεται να φτάσει τις οκτώ σεζόν, όλα δείχνουν πως στην πορεία θα σπάσει όλα τα τηλεοπτικά ρεκόρ κόστους.

3) Friends - 10 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σειρές της λίστας, το κόστος των Friends, δεν εκτινάχθηκε εξαιτίας των ειδικών εφέ ή των πολλών εξωτερικών γυρισμάτων -το μεγαλύτερο μέρος της σειράς εκτυλίσεται εντός των δύο διαμερισμάτων και μιας καφετέριας. Κατεξοχήν, μάλιστα, οι κωμωδίες κοστίζουν λιγότερο από τις δραματικές σειρές, ο κανόνας όμως δεν ίσχυσε για τα Φιλαράκια. Η διάσημη παρέα των έξι, ξεκίνησε να κρατά συντροφιά στο τηλεοπτικό κοινό το 1994 με αμοιβή 22.500 δολάρια. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν βέβαια, το budget τους αυξήθηκε τόσο που στην ένατη και δέκατη σεζόν έπαιρναν 1 εκατ. ο καθένας. Μάλιστα η τελευταία σεζόν κόστισε στο NBC 180 εκατ. δολάρια, τα περισσότερα χρήματα που στοίχισε ποτέ 30λεπτο sitcom. Το τελευταίο επεισόδιο παρακολούθησαν 50 εκατ. τηλεθεατές και οι διαφημιζόμενοι έδιναν 2 εκατ. δολάρια τα 30 δευτερόλεπτα.

4) Rome – 9 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο

Η παραγωγή του ΗΒΟ σε συνεργασία με το BBC και την RAI, προβλήθηκε από το 2005 έως το 2007. Η πρώτη σεζόν κόστισε 100 εκατ. δολάρια ενώ η παραγωγή έδωσε άλλα 10 εκατ. δολάρια για την προώθηση και τη διαφήμιση της. Η σειρά πήρε πολύ καλές κριτικές όχι μόνο από τους ειδήμονες του είδους αλλά και από τους ιστορικούς, ενώ κέρδισε και 7 βραβεία Emmy. Η δεύτερη σεζόν κόστισε ακόμα περισσότερο όμως η τρίτη δεν γυρίστηκε ποτέ γιατί η επιτυχία δεν έφτανε για να δικαιολογήσει το κόστος.

Μόλις μάλιστα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, ολόκληρη η ρωμαϊκή αυτοκρατορία που είχε στηθεί για τη σειρά κάηκε, με αποτέλεσμα τα σκηνικά να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες παραγωγές ώστε να γίνει μερική απόσβεση κόστους...

5) Marco Polo – 9 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο

Κοιτάζοντας κανείς το κόστος του Game of Thrones, του Rome αλλά και του Marco Polo, το να γυρίσεις μια σειρά σε άλλη εποχή αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρό. Η σειρά Marco Polo έκανε πρεμιέρα στο Netflix το 2014 και όπως άλλα δράματα εποχής, χρειάστηκε περίπου 9 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο για να αναπαραστήσει την πορεία του μεγάλου ταξιδευτή σε όλες τις εξωτικές τοποθεσίες. Βέβαια, καθώς η Netflix δεν δημοσιεύει τις θεαματικότητες της, είναι άγνωστο πόσοι ήταν εντέλει οι πιστοί θεατές του δαπανηρού εγχειρήματος. Παρόλα αυτά η Netflix προχώρησε και στην δεύτερη σεζόν, η πρεμιέρα της οποίας έγινε την 1η Ιουλίου.

6) Camelot - 7 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο

Η σειρά Camelot έκανε πρεμιέρα στο Starz το 2011 και κατά τα φαινόμενα και τις πρώτες κριτικές έδειχνε πολλά υποσχόμενη. Το δράμα εποχής μάλιστα είχε εντυπωσιάσει με το κόστος του ήδη από την πρώτη σεζόν, αφού έφτανε τα 7 εκατ. δολάρια κυρίως λόγω του ακριβού του καστ και των περίτεχνων κοστουμιών και σκηνικών άλλης εποχής. Δυστυχώς όμως, το Camelot έκανε πρεμιέρα δύο μήνες πριν το Game of Thrones της HBO και οι φανατικοί του είδους φάνηκαν απείρως πιο ανυπόμονοι για την μεταφορά στη μικρή οθόνη των μυθιστορημάτων του George R. R. Martin. Κάπως έτσι η σειρά τερμάτισε άδοξα από την πρώτη κιόλας σεζόν….

7) Frasier - 5,2 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο

Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Kelsey Grammer, ανήκει στους πιο καλοπληρωμένους τηλεοπτικούς ηθοποιούς, αφού την 11η και τελευταία σεζόν της σειράς, κέρδιζε 1,6 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο, περίπου δηλαδή το 30% του συνολικού προυπολογισμού κάθε επεισοδίου. Μιας όμως και ο Grammer αποτελούσε τον κύριο χαρακτήρα της σειράς και εδραιώθηκε στις προτιμήσεις του κοινού η HBO δεν είχε την πολυτέλεια να επαναδιαπραγματευτεί την σύμβασή του. Αν προσθέσει κανείς και το κόστος των συμπρωταγωνιστών του, David Hyde Pierce (750.000 δολάρια), John Mahoney (700.000 δολάρια), και Jane Leeves (367.000 δολάρια) κατανοεί γιατί φούσκωσε τόσο ο λογαριασμός. Ακόμη και τα σκυλιά Moose και Enzo που εμφανίζονται κέρδιζαν 10.000 ανά επεισόδιο. Σε σύνολο το καστ έπαιρνε το 66% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε επεισοδίου.

8) Boardwalk Empire – 5 εκατομμύρια δολάρια το επεισόδιο

To HBO δεν λυπήθηκε τα έξοδα και για το Boardwalk Empire. Κάθε επεισόδιο κόστιζε πάνω από 5 εκ. δολάρια αφού οι λεπτομέρειες ήταν τέτοιες που χρειαζόταν περίπου 15 ημέρες για να γυριστεί. Η USA Today αναφέρει πως τα περίπλοκα σκηνικά της σειράς, κόστιζαν 2 εκατ. δολάρια. Επιπροσθέτως, ο πιλότος της σειράς μόνο, κόστισε 18 εκ. δολάρια! Η επιτυχημένη σειρά, μας μεταφέρει στην εποχή της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης και ακολουθεί τη ζωή του Nucky Thompson, ενός λαθρέμπορου οινοπνευματωδών, που είναι λίγο πολιτικός, λίγο gangster και λίγο sole ruler του Atlantic City.

9) Deadwood - 4,5 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο

Με πρωταγωνιστή τον Timothy Olyphant σε ένα δράμα εποχής και πάλι η HBO έβαλε στοίχημα γι' αυτή τη σειρά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως έχτισε μια ολόκληρη παλιά πόλη, και όχι απλά τις προσόψεις των βασικών κτιρίων. Όπως έγραψαν και οι New York Times «Όταν ένας από τους κατοίκους της πόλης χρειαζόταν ένα νέο σπίτι, η HBO έχτιζε ένα φανταχτερό νέο σπίτι, από τα πέτρινα θεμέλια του μέχρι τις δανελωτές του κουρτίνες». Στα σκηνικά υπάρχαν καταστήματα, στάβλοι, σπίτια, δύο σαλούν και πολλά άλλα που ανέβασαν το κόστος της πόλης του Deadwood σε δυσθεόρατα ύψη δίνοτας βέβαια παράλληλα και μια πραγματικά αυθεντική αίσθηση στη σειρά.

Με τους χαρακτήρες όπως ο σερίφης Seth Bullock (Olyphant), ο Al Swearengen (Ian McShane), ο Joanie Stubbs (Kim Dickens), και η Jane (Robin Weigert), το Deadwood προσέφερε μια ξεχωριστή αναδρομή στην Αγρια Δύση. Παρά το σεβασμό και την αγάπη των τηλεθεατών όμως, η σειρά βρισκόταν στα πρόθυρα της ακύρωσης με το που τελείωνε κάθε μια από τις τρεις σεζόν της. Όταν μάλιστα οι μεγάλες επιτυχίες της HBO που εξασφάλιζαν συνδρομητές και τηλεθεατές, όπως το Sex and the City και το Sopranos τελείωσαν, πανικοβλήθηκε ότι δεν θα μπορέσει να κρατήσει τους τηλεθεατές της μόνο με το Deadwood και σταμάτησε τα γυρίσματα λίγο πριν η τρίτη σεζόν βγει στον αέρα.

Δυστυχώς, τόσο το Deadwood όσο και το Rome αποδείχθηκαν οικονομικά επιτυχημένες σειρές κυρίως από την πώληση των DVD, μετά την ακύρωση τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ακρετοί φανατικοί ευελπιστούν πως κάποια στιγμή η HBO θα αποφασίσει να κυκλοφορήσει την τελευταία σεζόν της σειράς.

9) Lost - 4 εκατoμμύρια δολάρια το επεισόδιο

Ο «πιλότος» το 2004 κόστισε 14 εκατ. δολάρια - τα τριπλάσια χρήματα από ότι ξοδεύονται συνήθως για κάθε επεισόδιο. Το πολυπληθές καστ και τα γυρίσματα στη Χαβάη ήταν σίγουρα δυο παράγοντες που συνετέλεσαν στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider