Game of Thrones: η πιο ακριβή σειρά του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Game of Thrones: η πιο ακριβή σειρά του κόσμου

Το Game of Thrones δεν αποτελεί απλά μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές παγκοσμίως και η πιο ακριβή πραγωγή στις μέρες μας, αλλά όσο περνά ο καιρός μετατρέπεται σε μια από τις ακριβότερες παραγωγές από «καταβολής της μικρής οθόνης» . Η μεταφορά στη μικρή οθόνη των μυθιστορημάτων φαντασίας σίγουρα δεν θα ήταν φτηνή. Μέχρι πρότινος, μάλιστα τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως το κάθε επεισόδιο κόστιζε κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως το κόστος αυτό ίσχυε όταν η δημοφιλία του Game of Thrones δεν είχε φτάσει στα ύψη και επί σκηνής δεν παρακολουθούσαμε γιγάντιες μάχες και δράκους να πετούν στον ουρανό καίγοντας ολόκληρους ναυτικούς στόλους. Σε μια αποκλειστική παρουσίαση του 6ου κύκλου του Game of Thrones, που κυκλοφόρησε στην έντυπη έκδοση του Entertainment Weekly, ο ρεπόρτερ James Hibberd ανέφερε πως σε αυτή τη σεζόν το κόστος αυξήθηκε μερικά ακόμη εκατομμύρια, φτάνοντας πλέον τα 10 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.

Αυτά τα 4 εκατ. δολάρια επιπλέον, προκαλούν έκπληξη σε όσους θυμηθούν πως το 2012 οι David Benioff και D.B. Weiss , παραγωγοί της σειράς, περιέγραφαν πως ένιωσαν εν μέρει άβολα όταν ζήτησαν από την HBO να αυξήσει το budget της σειράς κατά 2 εκατ. δολάρια ώστε να μπορέσουν να κινηματογραφήσουν την περίφημη σκηνή μάχης του Blackwater, η οποία κρίθηκε από πολλούς ως η καλύτερη σκηνή όλης της σειράς και μια από τις εντυπωσιακότερες που έχουν προβληθεί ποτέ στη μικρή οθόνη.

Για όσους δεν την θυμούνται περιλάμβανε μια τεράστια έκρηξη κατά την οποία κάηκαν χιλιάδες φρεγάτες...

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Benioff στο EW «είχαμε πάει με σκυμμένο το κεφάλι να ζητήσουμε τα έξτρα λεφτά: “Θέλουμε απλά αυτό, σας παρακαλούμε” ήμασταν εξαιρετικά αγχωμένοι θυμάμαι για το αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την παραγωγή μέχρι τη στιγμή που είπαν το ναι». Το άγχος βέβαια ήταν αναμενόμενο αφού ακόμα και για τα τηλεοπτικά δεδομένα το κόστος υπερβαίνει του συνηθισμένου των επιτυχημένων σειρά.

Και μάλιστα μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει ο εντυπωσιακός «διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας» που παρακολουθήσαμε στην 6η σεζόν... ο οποίος, αν συγκριθεί αναλογικά, θα πρέπει να κόστισε κάτι παραπάνω!

Στον έκτο κύκλο, που μόλις τελείωσε, είδαμε 10 επεισόδια με τα τελευταία να κορυφώνουν τόσο την αγωνία όσο και την κυριαρχία των γυναικών. Κάθε ένα από αυτό κόστισε τουλάχιστον 10 εκάτ δολάρια, όπερ σημαίνει κάνοντας κανείς τον πολλαπλασιασμό, πως μιλάμε για 100 εκατ. δολάρια κόστος για ολόκληρο τον 6ο κύκλο.

Και πράγματι το ποσό είναι τρομερά υψηλό. Τόσο κόστισε η τελευταία σεζόν της διάσημης σειράς «Friends» - 10 εκατ. δολάρια δηλαδή το επεισόδιο, ( με το μεγαλύτεορ μέρος των χρημάτων να πηγαίνει στους πρωταγωνιστές της σειράς σχεδόν ένα εκατ. δολάρια ο καθένας). Το NBC είχε πληρώσει σχεδόν 13 εκατ. δολάρια το επεισόδιο του «E.R», με τον George Clooney, από την σεζόν 4 έως τη σεζόν 6, κι αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ακριβή σειρά παγκοσμίως.

Βέβαια, τα τέσσερα χρόνια επιτυχίας της σειράς έκαναν την HBO χωρίς να χρειαστεί αυτή τη φορά ιδιαίτερα «παρακάλια» από τους παραγωγούς. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν στα 10 εκατομμύρια προστέθηκαν και μερικά ακόμα ειδικά για τα δύο τελευταία επεισόδια του 6ου κύκλου, δεδομένων των μαχών, της απέραντης νηοπομπής της Dainerys, και φυσικά των πολλών εναέριων ταξιδιών με το δράκο. Οι φαν πάντως κατατάσσουν το τελευταίο επεισόδιο στα καλύτερα ολόκληρης της σειράς, και πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι ξεπέρασε το μέχρι πρότινος αγαπημένο της μάχης του «Blackwater».

Εκτός από το κόστος βέβαια πολλά νούμερα που αφορούν τη σειρά είναι εντυπωσιακά. Μια ενδεικτική αποτίμηση των μεγεθών των δύο τελευταίων κύκλων, σαν επισφράγισμα της επιτυχίας της, είναι η παρακάτω:

  • Για τα δέκα επεισόδια του 5ου κύκλου, χρειάστηκαν γυρίσματα 240 ημερών (δηλαδή 8 μήνες, μαζί με τα Σαββατοκύριακα). Στον δεύτερο κύκλο είχαν χρειαστεί 106 ημέρες γυρισμάτων.
  • Για τα 10 επεισόδια του 6ου κυκλου χρειάστηκαν 680 ώρες γυρισμάτων όπερ σημαίνει 3,7 εκατομμύρια πόδια φιλμ
  • Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές χώρες: Βόρεια Ιρλανδία , Ισπανία, Κροατία, Ισλανδία και Καναδά και χρειάστηκαν και χρειάστηκαν 151 διαφορετικά πλατό και τοποθεσίες.
  • Τα συνεργεία αριθμούν πάνω από 1000 τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους
  • Για μία μόνο, από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες σκηνές μιας σεζόν στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, χρειάστηκαν γυρίσματα για πάνω από 3 εβδομάδες!
  • Στην 5η σεζόν το καστ του Game of Thrones αριθμούσε 166 μέλη, όσο για τους κομπάρσους, ξεπερνούσαν τους 5.000!
  • Μόνο οι περούκες του Game of Thrones κοστίζουν 7 χιλιάδες δολάρια η μία, για να δημιουργηθούν!

Τώρα πλέον δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε τον επόμενο κύκλο για να παρακολουθήσουμε πως αυτά τα 10 και πλέον εκατομμύρια ανά επεισόδιο, μετουσιώνονται σε επική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider