«Κλείδωσε» το Brexit - Φήμες για παραίτηση Cameron

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσε» το Brexit - Φήμες για παραίτηση Cameron

Την απόφαση να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν οι Βρετανοί καθώς το δημοψήφισμα δείχνει Brexit και μάλιστα σε ποσοστό που έφτασε το 51,9% έναντι 48,1% για το Bremain.

Ειδικότερα, στο δημοψήφισμα ψήφισαν 46.401.241 Βρετανοί πολίτες, εκ των οποίων 17.410.742 ψήφισαν κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και 16.141.242 ψήφισαν υπέρ.

Η νίκη του Brexit έρχεται σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν επικράτηση της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα ενημερωτικά Μέσα αναμεταδίδουν πως η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 43 χρόνια. Τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News εξέφρασαν πριν από λίγο την εκτίμηση ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit είναι εκείνη που θα κερδίσει στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες με ποσοστό 52% έναντι 48%. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως Λονδίνο και Σκωτία ήταν οι περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του Bremain ενώ όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες έδωσαν προβάδισμα στο Brexit. Σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν φήμες για ενδεχόμενη παραίτησή του David Cameron, o οποίος απέτυχε να πείσει τους πολίτες για την παραμονή τους στην Ε.Ε., σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην Downing Street, ενώ Downing Street ενώ σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χώρα «βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά».«Όλοι είναι πραγματικά κουρασμένοι. Δεν έχουν κοιμηθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε βίαιη πτώση της στερλίνας με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει απώλειες άνω του 10% σε σχέση με το δολάριο αλλά και βουτιά για το ενιαίο νόμισμα.

Οι δημοσκοπήσεις

Ipsos: 54% το Bremain, 46% το Brexit

Λίγο πριν τη 01:00 ώρα Ελλάδας, δημοσκόπηση της Ipsos έδινε προβάδισμα οκτώ μονάδων για το Bremain έναντι του Brexit. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το στρατόπεδο του Bremain συγκέντρωνε ποσοστό 54% έναντι 46% που συγκεντρώνει η εκστρατεία υπέρ του Brexit.

YouGov: 52% το Bremain, 48% το Brexit

Μικρότερο προβάδισμα του Bremain έναντι του Brexit έδειξε η πρώτη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Sky News λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά τις 22:00 ώρα Λονδίνου (μεσάνυχτα ώρα Αθήνας), η έρευνα του βρετανικού δημοσκοπικού ινστιτούτου YouGov – την οποία μετέδωσε το Sky News – ανέφερε πως η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνει ποσοστό 52% έναντι 48% που συγκεντρώνει η έξοδος της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν. Δεν έγιναν exit polls διότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά μεγάλο.

«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι το Bremain βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε στέλεχος της YouGov.

Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.

Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, μια έρευνα της YouGov που είχε διενεργηθεί με μεθοδολογία παρόμοια με αυτή που ακολούθησε σήμερα είχε πλησιάσει πολύ το πραγματικό αποτέλεσμα (προέβλεπε νίκη του όχι με 54%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 55,3%).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο BBC, η συμμετοχή στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου κινήθηκε στο 70-80%.

Cameron: Ευχαριστώ όσους ψήφισαν για μια ισχυρότερη Βρετανία μέσα στην Ευρώπη

Την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Βρετανούς που επέλεξαν να ψηφίσουν για μια «ισχυρότερη, ασφαλέστερη Βρετανία μέσα στην Ευρώπη» εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron.

Ειδικότερα, ο Cameron, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστώ όλους όσους ψήφισαν να παραμείνει η Βρετανία ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη στην Ευρώπη και τους χιλιάδες υποστηρικτές της καμπάνιας Strongerln σε ολόκληρη τη Βρετανία».

Παραμονή του Cameron στην εξουσία ζητούν… 84 υπέρμαχοι του Brexit

«Έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος», αναφέρουν.

Συνολικά 84 Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο David Cameron θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος» γράφουν οι βουλευτές.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Boris Johnson.

Ο Cameron, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.

Aντίστροφη μέτρηση για το τελικό αποτέλεσμα

Η αγωνία για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κορυφώνεται. Η ώρα της κρίσης για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη πλησιάζει. Ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων αναμένεται τα ξημερώματα, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 24 Ιουνίου.

«Το Brexit μπορεί να κέρδισε τη μάχη, το Βremain όμως φαίνεται πως κερδίζει τον πόλεμο», αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - πριν κλείσουν οι κάλπες - δείχνουν πως διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider