Άνοιξαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία

Το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ κρίνεται σήμερα, με περισσότερους από 46 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται να λάβουν την ιστορική απόφαση για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας παραμονές του δημοψηφίσματος δείχνουν μία αναμέτρηση-θρίλερ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει το ποσοστό των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος, που κάποιες μετρήσεις ανέβαζαν μέχρι χθες και στο 17%.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος). Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Βρετανοί είναι:

"Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;"

Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των απαντήσεων:

«Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή
«Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Στο δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και Ιρλανδοί, Μαλτέζοι, Κύπριοι και κάτοικοι χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (π.χ. του Γιβραλτάρ). Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, και τα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Επίσημη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) δεν θα υπάρξει. Μεγάλα ξένα funds του City, ωστόσο, έχουν παραγγείλει μυστικές δημοσκοπήσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα έχουν στις 18:00.

Ένα μεγάλο κύμα επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, και θα ακολουθήσουν νεότερα αποτελέσματα δύο ώρες αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider