Ο χρόνος... φέρνει την ευτυχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρόνος... φέρνει την ευτυχία

«Εάν έπρεπε να επιλέξεις μεταξύ περισσότερου χρόνου και περισσότερων χρημάτων, τι θα διάλεγες τελικά;». Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από πάρα πολύ παλιά. Ένα ερώτημα, μάλιστα, που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.

Κι όμως οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Pennsylvania και της California ήθελαν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τι ανακάλυψαν; Πως οι άνθρωποι που βάζουν τον χρόνο πάνω από τα χρήματα είναι οι πιο ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές προχώρησαν στη διεξαγωγή σειράς μελετών – ηλεκτρονικών, προσωπικών, σε εθνικό επίπεδο – σε δείγμα άνω των 4.000 πολιτών. Όλοι τους κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα και μοναδικό ερώτημα: Τι θα προτιμούσατε να είχατε; Περισσότερο χρόνο ή περισσότερο χρήμα;

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σκέφτηκε πρακτικά: Το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εκείνο που του χρειάζεται και του λείπει είναι τα περισσότερα χρήματα. Όμως υπάρχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο στα ευρήματα των μελετών: Όσοι δήλωσαν ότι προτιμούν περισσότερο χρόνο στη ζωή τους, έναντι περισσότερων χρημάτων, εμφανίστηκαν, κατά γενική ομολογία, πιο ευτυχισμένοι.

«Αυτό που τελικά αξίζει είναι η αξία την οποία δίνουν στο καθετί οι άνθρωποι», επισημαίνουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν αυτές τις μελέτες. «Η ευτυχία συνδέεται με την αξία που δίνουν τελικά στο καθετί», προσθέτουν.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο των ευρημάτων των μελετών που διεξήχθησαν είναι ότι ανέδειξαν μια σειρά καίριων διαφορών μεταξύ των ανθρώπων που επέλεξαν τον χρόνο και εκείνων που επέλεξαν τα χρήματα.

Ειδικότερα, όσοι επέλεξαν περισσότερο χρόνο συνήθως είναι:

- Μεγαλύτεροι σε ηλικία

- Γονείς

- Παντρεμένοι

- Πλουσιότεροι

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως οι άνθρωποι θέλουν και τα δύο στη ζωή τους. Περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα. Το να μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα δύο είναι σίγουρα «δώρο».

«Τα χρήματα έρχονται και φεύγουν… Ο χρόνος μόνο περνά και φεύγει…».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider