Μετά το Brexit έρχεται το «France-exit»;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά το Brexit έρχεται το «France-exit»;

Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωσκεπτικιστών και μάλιστα σε χώρες οι οποίες ανέκαθεν ήταν υπέρ του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου καταδεικνύει ότι μόνο το 38% των Γάλλων έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα κατατάσσει τη Γαλλία στη δεύτερη θέση των χωρών που θέτουν εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Στην πρώη θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, το αμερικανικό κέντρο ερευνών ενδιαφέρεται για το «αντιευρωπαϊκό ρεύμα», στις εξής δέκα χώρες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Από όλες αυτές τις χώρες, η Πολωνία και η Ουγγαρία δείχνουν το πιο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα με το 72% των Πολωνών να έχει θετική γνώμη για την ΕΕ και το αντίστοιχο ποσοστό των Ούγγρων να φθάνει το 61%.

Αν και το 51% από τις 10 παραπάνω χώρες τάσσεται υπέρ της ΕΕ, η Γαλλία δείχνει να κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο, το ποσοστό υπέρ της ΕΕ έπεσε 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Και υπέρ του Βrexit

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το 32% των Γάλλων θεωρούν ότι το Brexit είναι «κάτι καλό» για την ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από της Γερμανίας (16%) και της Ελλάδας (14%). Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους εξακολουθούν να έχουν επίγνωση του τι σημαίνει «Brexit» και το 70% θεωρεί ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν θα ήταν καλή εξέλιξη για την ΕΕ των 28. Παραδόξως, αυτή η «γαλλική» απόρριψη δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε αντίστοιχη απόρριψη εμβάθυνσης των σχέσεων με την ΕΕ. Έτσι

Το 34% των Γάλλων θεωρούν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να μεταβιβάσουν περισσότερη εξουσία στην ΕΕ. Από την άλλη, μόνο το 9% των Πολωνών και το 24% των Ολλανδών τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με την ΕΕ.

Στον αντίποδα, τα 2/3 του πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα τάσσονται υπέρ της επιστροφής κάποιων αρμοδιοτήτων στις εθνικές κυβερνήσεις.

Χάσμα γενεών και στον Ευρωσκεπτικισμό

Οι βασικοί λόγοι της ενίσχυσης του Ευρωσκεπτικισμού δείχνουν να είναι η προσφυγική κρίση και η κατάσταση της οικονομίας. Τα 2/3 των Γάλλων ασκούνμ κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτά τα θέματα ενώ το 90% των Ελλήνων δηλώνει απογοητευμένο από τους χειρισμούς της ΕΕ στα θέματα αυτά.

Παράλληλα, σε όλη την Ευρώπη, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών είναι εκείνοι που κυρίως αμφισβητούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Και πάλι στη Γαλλία, το χάσμα γενεών και σε αυτό το θέμα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στους αριθμούς. Το 56% των ατόμων ηλικίας 18-34 τάσσονται υπέρ της ΕΕ ενώ όσον αφορά στις ηλικίες άνω των 50 μόνο το 1/3 δείχνει θετικά διακείμενο στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider