Η Κύπρος «είδε τη φορολογία αλλιώς» και βγαίνει από την ύφεση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κύπρος «είδε τη φορολογία αλλιώς» και βγαίνει από την ύφεση

Τρία μόλις χρόνια χρειάστηκε η Κύπρος για να βγει από το Μνημόνιο ενώ μέσα στο 2016 ετοιμάζεται να βγει στις αγορές και να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2014.

Τα στατιστικά στοιχεία φέρουν την κυπριακή οικονομία το α' τρίμηνο του έτους να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τον τρίτο ψηλότερο στην ΕΕ. Βασικό «μότο» της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας παραμένει ότι η ανάπτυξη έρχεται με μείωση της φορολογίας και την προσέλκυσης επενδύσεων, κάτι που απέδειξε και στην πράξη η κυπριακή κυβέρνηση με τη σχεδιαζόμενη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 50%.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά στο insider.gr, για τη μείωση της φορολογίας στην Κύπρο και επισημαίνει ότι: «Πιστεύουμε ότι η μείωση της φορολογίας θα φέρει την ανάπτυξη. Ούτε κατά την περίοδο του μνημονίου δεν εφαρμόσαμε σκληρή φοροεισπρακτική πολιτική. Και αυτό έφερε αποτέλεσμα. Τώρα μειώνουμε σταδιακά τη φορολογία για όλους τους πολίτες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και την προσέλκυση ενδύσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των φορολογικών βαρών και σε μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μήπως κάτι πάει στραβά με την Ελλάδα;

Πρόσφατα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο μισό τοις χιλίοις από το ένα τοις χιλίοις που είχε αρχικά προταθεί και ταυτόχρονα πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα φορολογικά έσοδα από την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από τα 103 εκατ. ευρώ στα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέραν του μισού ενώ υπάρχει μια ελάφρυνση της τάξης των 58 τουλάχιστον εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι διατηρείται η υψηλή έκπτωση που φθάνει το 20% για την έγκαιρη πληρωμή της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας ενώ προς επιπρόσθετη φορολογική ελάφρυνση, μειώνονται οριστικά τα μεταβιβαστικά τέλη στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, η Ελλάδα, διανύει ήδη το έκτο έτος της μνημονιακής πολιτικής η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά με την ψήφιση νέων μέτρων. Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031 με στόχο να έρθουν έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την Παναλλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), «στη χώρα μας, αντίθετα, υιοθετήθηκαν κλιμακωτοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, στο συμπληρωματικό φόρο του οποίου για το 2016 κλιμακώνονται μέχρι 1,15 %, είναι δηλαδή μέχρι 23 φορές υψηλότεροι από το συντελεστή φορολογίας στην Κύπρο χωρίς καν να υπολογιστεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανεβάζει τη συνολική επιβάρυνση ακόμη και στο 3%. Και αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος ο οποίος αυξήθηκε περί το 36 % στα χαμηλά εισοδήματα (από 11 σε 15%) και φτάνει έως και το 55% μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στα υψηλότερα, οπότε το συνολικό αποτέλεσμα ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος είναι απόλυτα δημευτικό.

Παρόμοιες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων υιοθετήθηκαν πρόσφατα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ρουμανία κ.α. Οι κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές στα ακίνητα αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν κίνητρα για φόρο-αποφυγή και αντικίνητρα για επενδύσεις», αναφέρει η ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider