Κινδυνεύει η παραγωγή κονιάκ στη Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινδυνεύει η παραγωγή κονιάκ στη Γαλλία

Θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων έπεσε το κονιάκ, καθώς και γνωστές ποικιλίες γαλλικών κρασιών, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγω για βιβλική καταστροφή.

Το χαλάζι που έπεσε το Σαββατοκύριακο σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, όπως το Σαμπλί και το Μποζολέ, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους αμπελώνες, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ολοσχερή καταστροφή.

«Η χαλαζοθύελλα κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να καταστεί αβέβαιη ή αδύνατη η μελλοντική σοδειά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FNSEA, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Γαλλίας.

Οι παραγωγοί της περιοχής του Κονιάκ σημείωσαν ότι από το χαλάζι υπέστησαν τεράστιες ζημιές 50.000-60.000 στρέμματα με αμπέλια, δηλαδή το 6-8% της καλλιεργούμενης έκτασης. «Σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί το 100% της παραγωγής», ανέφερε η εκπρόσωπος της ένωσης παραγωγών BNIC.

Κάποιοι οινοπαραγωγοί είπαν ότι το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος αυγών ορτυκιού, καθώς το μήκος του έφτανε το 1,5 εκατοστό. Η BNIC επρόκειτο να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή κονιάκ.

Στη Βουργουνδία, το χαλάζι και η βροχή που ακολούθησε κατέστρεψαν περίπου 6.000 στρέμματα, κυρίως στα νοτιοδυτικά του Σαμπλί (τον μεγαλύτερο αμπελώνα της περιφέρειας) και στο Οξερουά.

Στην περιοχή του Μποζολέ, όπου παράγεται η γνωστή ποικιλία φρέσκου κρασιού Beaujolais nouveau, περίπου 10.000 στρέμματα ή το 6% των αμπελώνων επλήγησαν από τις καταιγίδες, όμως ακόμη δεν έχει γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής.

Η FNSEA ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα δεδομένου ότι δεν θα μειωθεί μόνο η φετινή σοδειά αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις μελλοντικές και στις τρεις περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider