Schaeuble: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Schaeuble: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης

Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Shaeuble, αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Shaeuble.

«Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στο (ελληνικό) πρόγραμμα και επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Shaeuble μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Handelsblatt: Ο Schaeuble επιβλήθηκε και πάλι στο Eurogroup

Ο Wolfgang Schaeuble επιβλήθηκε ακόμη μια φορά στους Ευρωπαίους ομολόγους του, διαπιστώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε».

«Έντεκα ώρες πάλευαν οι υπουργοί Οικονομικών για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον με το τεράστιο χρέος της μικρής χώρας. Στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να επιβληθεί: ο Shaeuble δεν θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018. Και έτσι ακριβώς θα γίνει τώρα. Από το 2018 οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το χρέος της», αναφέρει το άρθρο.

«Η μέρα της μεγάλης διάσκεψης για το χρέος, στην οποία τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα διαγράψουν ένα μέρος του δανείου, θα έρθει κάποτε. Τότε όμως ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και ο Jeroen Dijsselbloem δεν θα είναι πλέον πρόεδρος του Eurogroup. Με αυτό το θέμα θα ταλαιπωρηθεί μια νέα γενιά πολιτικών», καταλήγει ο συντάκτης.

«Η Ελλάδα θα πάρει και πάλι χρήματα, όπως αναμενόταν. Το ερώτημα, όμως, είναι αν το νέο πακέτο έχει τελικά νόημα», διερωτάται η επίσης γερμανική Badische Zeitung. Χωρίς την απομείωση του χρέους η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ορκίζονται το αντίθετο. Χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση δεν μπορεί η νοτιοευρωπαϊκή χώρα να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της, εκτιμά η εφημερίδα.

«Αυτό το παραδέχονται ανοιχτά και οι Γερμανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Η λύση δεν είναι απλή: ούτε για το ΔΝΤ που ποντάρει σε μια διαγραφή του χρέους ούτε και για τους δανειστές της Ευρωζώνης που θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πολλοί έπαινοι για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στηFrankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Όλοι οι υπουργοί επαίνεσαν τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μέχρι την Κυριακή από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι ελληνικοί νόμοι που είναι γραμμένοι στα ελληνικά θα πρέπει να μεταφραστούν και να ελεγχθούν, ωστόσο δεν αναμένεται εδώ να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες».

Gabriel: Καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα

«Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Angela Merkel μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση του Eurogroup τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Gabriel «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά επέτυχε μια πολύ σημαντική οικονομική ανάπτυξη ,την οποία δεν περίμενα».

Επαινοι από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαιρέτισε επίσης « τη συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα» Όπως τόνισε ο πρόεδρος της BDI Markus Kerber «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προώθησε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων .Η Ελλάδα υιοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις , αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει καθώς χρειάζεται να προωθηθούν οι αποφάσεις για τις επενδύσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Clemens Fest τόνισε πώς αναμένει ότι θα υπάρξει μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό θα βαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider