Η Μαδαγασκάρη αναζητά εκατοντάδες υπαλλήλους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μαδαγασκάρη αναζητά εκατοντάδες υπαλλήλους

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού παραμένουν κενές στη Μαδαγασκάρη εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Το νησί που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής υποδέχεται κάθε χρόνο 250.000 επισκέπτες ενώ μέχρι το 2020 το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να έχει τετραπλασιάσει τις αφίξεις στο νησί.

Η πολιτική αυτή προδιαγράφει νέες προοπτικές για τον κλάδο του Τουρισμού καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν πολλά νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια και όπως είναι φυσικό να αυξηθεί η ζήτηση για εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, τα επαγγέλματα ξενοδοχειακών υπηρεσιών (υπηρεσία δωματίου, τροφοδοσίας κλπ), τα επισιτιστικά επαγγέλματα ή το ξενοδοχειακό management αποτελούν ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στο νησί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός των ελλιπών υποδομών κατάρτισης στο νησί αλλά και του υψηλού κόστους εκπαίδευσης.

Η μοναδική σχολή στην οποία παρέχεται ένα σχετικά καλό επίπεδο κατάρτισης είναι η La Rizière η οποία εκτός από εκπαιδευτικό ίδρυμα διαθέτει και ξενοδοχειακή μονάδα όπου οι μαθητευόμενοι μπορούν να κάνουν πρακτική. Στη σχολή φοιτούν νέοι από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και πληρώνουν 7 ευρώ το μήνα ένα ποσόν που οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να διαθέσουν καθώς ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ. Το θετικό είναι ότι η συνεισφορά των εκπαιδευόμενων αποτελεί μόνο το 16% των πραγματικών διδάκτρων καθώς η επιχείρηση (και εκπαιδευτικό ίδρυμα) αναλαμβάνει σχεδόν όλο το υπόλοιπο ποσόν.

Το 95% των αποφοίτων απορροφάται από την αγορά εργασίας. Κάθε χρόνο από το Σεπτέμβριο του 2013, 90 απόφοιτοι που ειδικεύονται σε διάφορους τομείς και έχουν παρακολουθήσει μονοετή ή διετή κύκλο σπουδών, ανάλογα με την ειδικότητα, βγαίνουν στην αγορά εργασίας, σχεδόν έτοιμοι αφού έχουν εξασκηθεί στις πραγματικές συνθήκες του ξενοδοχείο και εστιατορίου του La Rizière.

Όπως επισημαίνει ο Olivier Boutot, υπεύθυνος του προγράμματος σπουδών της σχολής, «οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ανάγκη από καταρτισμένο προσωπικό και η σχολή λαμβάνει επιδότηση από ένα γαλλικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (AFD). Στη Μαδαγασκάρη κάθε χρόνο δημιουργούνται 1600 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο και οι 1200 μένουν κενές λόγω έλλειψης επαγγελματιών από τον κλάδο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «βασιζόμαστε στον Τουρισμό, αν και μια πολιτική κρίση ή ένα υγειονομικό σκάνδαλο μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα των τουρισμό.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider