Η ακρίβεια διώχνει τον κόσμο από το Σαν Φρανσίσκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ακρίβεια διώχνει τον κόσμο από το Σαν Φρανσίσκο

Ένας στους τρεις κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω… υπερβολικής ακρίβειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bay Area Council, στην οποία συμμετείχαν 1000 άτομα, το 1/4 των κατοίκων θεωρεί το αβάσταχτο κόστος ζωής ως το σοβαρότερο πρόβλημά τους. Για την κατάσταση αυτή «τα βάζουν» με την αγορά ακινήτων, καθώς το 23% των ερωτηθέντων καταδεικνύουν τη δαπάνη της στέγασης ως το μεγαλύτερο άγχος τους.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά ακινήτων στο Σαν Φραγκίσκο είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή», με τις αξίες των ακινήτων έχουν καταγράψει άλμα 11,5% τον τελευταίο χρόνο. Για τους ενοικιαστές, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: τα ενοίκια στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο είναι τα υψηλότερα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενοίκιο για ένα τριάρι διαμέρισμα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 4.690 δολαρίων/μήνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Apartmentlist.com.

Σαν να μην φτάνει αυτό, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο είναι γνωστή για το μεγάλο κυκλοφοριακό της πρόβλημα, το οποίο επισημαίνει ως σοβαρότερο πρόβλημα το 13% των συμμετεχόντων στην έρευνα.


Μια μαζική «φυγή» από την πόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κίνησης, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία. «Θα είναι πολύ άσχημο να χάσουμε ακόμη και μια μικρή μερίδα από τους κατοίκους και τους ταλαντούχους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας, επειδή δεν κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο επιτακτικά μας προβλήματα», τονίζει ο Jim Wunderman, διευθύνων σύμβουλος της Bay Area Council.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Bay Area Council, Rufus Jeffris, πιο «επίφοβοι» για να μεταναστεύσουν είναι οι Millennials, δηλαδή η γενιά μεταξύ 20-35 ετών. «Είναι το μελλοντικό εργατικό δυναμικό, είναι οι ταλαντούχοι νέοι που θα βοηθήσουν την οικονομία να στραφεί στην καινοτομία και την τεχνολογία…. πρέπει να το σταματήσουμε τώρα», υποστηρίζει.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πιο εύποροι κάτοικοι του Σαν Φραγκίσκο, με το 46% των ατόμων που κερδίζουν πάνω από 125.000 δολάρια τον χρόνο να εκτιμούν ότι η πόλη τους βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσο μειώνεται, όμως, το εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνεται και η αισιοδοξία.

«Το μήνυμα είναι αρνητικό για την οικονομία του Κόλπου του Σαν Φραγκίσκο, γιατί δεν αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τα κορυφαία ταλέντα που θα μπορούσαν να έρθουν και να εργαστούν εδώ», ομολογεί ο Jeffris. «Αυτό μπορεί να πλήξει την ποικιλότητα της οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων και τα εισοδηματικά επίπεδα για να έχουμε μια ισχυρή οικονομία που θα αντέξει τις πιέσεις», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider