Νομίσματα με ελικόπτερο προσγειώνονται στη Βενεζουέλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομίσματα με ελικόπτερο προσγειώνονται στη Βενεζουέλα

Από το εγχώριο νόμισμά της φαίνεται να ξεμένει η Βενεζουέλα, αφού το κράτος δεν έχει πλέον δολάρια για να πληρώσει τα νομισματοκοπεία του εξωτερικού να τυπώσουν μπόλιβαρ, και να τα στείλουν, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, με μισθωμένα αεροπλάνα στην κεντρική τράπεζα μαύρα μεσάνυχτα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ο πρωτοφανής υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας -ο πρόεδρος της οποίας προ εβδομάδων ανακοίνωσε πως θα κάνει τα «Σαββατοκύριακα» των δημοσίων υπαλλήλων να διαρκούν πέντε ημέρες - πολλοί ήταν εκείνοι που αστειεύτηκαν σχετικά με το που θα έβρισκε η Βενεζουέλα τα χάρτινα τραπεζογραμμάτια που χρειάζεται για να πληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις.

Όπως αποδείχτηκε βέβαια, η Βενεζουέλα κατάφερε να διπλασιάσει τα τραπεζογραμμάτια των 100, 50 και 2 μπολίβαρ το 2015, αφού διπλασιάστηκε η νομισματική ρευστότητα συμπεριλαμβανομένων και οι τραπεζικές καταθέσεις. Την ώρα όμως που οι προμήθειες έχουν σημαντικά αυξηθεί, η χώρα δεν μπορεί να προμηθευτεί νέο μπολίβαρ αφού εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου έχει πλέον πολύ λίγα δολάρια στα ταμειακά διαθέσιμά της. Η ζήτηση του ξένου νομίσματος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που ένα αμερικανικό δολάριο έφτασε να κοστίζει στη μαύρη αγορά περισσότερα από 1.000 μπολίβαρ (για να είμαστε ακριβείς, η σημερινή μαύρη ισοτιμία ανέρχεται στα 1.127 δολάρια).

Ο βασικός λόγος όμως γι αυτό δεν είναι τόσο η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά το ότι η χώρα, όπως έγραψε και η Wall Street Journal, προμηθευόταν χαρτονομίσματα από το εξωτερικό.«Εκατομμύρια χαρτονομίσματα φορτώθηκαν σε τρεις ντουζίνες αεροπλάνα, κι έφτασαν στη Βενεζουέλα από διάφορες χώρες του κόσμου τους τελευταίους μήνες με στόχο να εξυπηρετήσουν την ακρωτηριασμένη οικονομία της χώρας. Αντί τροφίμων και φαρμάκων, τα αεροπλάνα μετέφεραν άλλους είδους πόρους, οι οποίοι σπανίζουν στη χώρα: χαρτονομίσματα»

Οι αποστολές, στις οποίες αναφερόταν το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ήταν μέρος της παραγγελίας που έδωσε η κυβέρνηση Maduro για τουλάχιστον πέντε δισ. χαρτονομισμάτα σε μια προσπάθειά της να ενισχύσει την παροχή του ολοένα και πιο υποτιμημένου νομίσματος της χώρας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενεςστο ζήτημα. Και η παραγγελία δεν σταμάτησε εκεί. Τον Δεκέμβριο, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε μυστικές διαπραγματεύσεις για να παραγγείλει 10 δισ. περισσότερα χαρτονομίσματα τα οποία θα διπλασίαζαν ουσιαστικά το συνολικό αριθμό των μετρητών που κυκλοφορούσαν στη χώρα. Αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό συνειδητοποιεί πως η παραγγελία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τα οκτώ δισ. χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ που κόβει η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ετήσια βάση. Χαρτονομίσματα που σε αντίθεση με το μπολίβαρ χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Αλλά το ακόμα χειρότερο στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν ήταν η ποσότητα φυσικού νομίσματος αλλά το κόστος της εκτύπωσης. Το υψηλό κόστος της ευκαιριακής εκτύπωσης αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραπαίει από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την 17ετή διακυβέρνηση των σοσιαλιστών που άφησαν σε μαύρο χάλι τα οικονομικά του κράτους.

Οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναθέσει την εκτύπωση των τραπεζογραμματίων τους σε ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να παρέχουν εξελιγμένες τεχνολογίες ενάντια στην παραχάραξη, όπως υδατογραφήματα και ταινίες ασφαλείας. Αυτό όμως που στάθηκε ως κριτήριο για την παραγγελία της Βενεζουέλας ήταν ο τεράστιος όγκος και η επείγουσα ανάγκη για να αυξηθούν τα διαθέσιμα του νομίσματός της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα στη βιομηχανική πόλη Maracay δεν διαθέτει αρκετό χαρτί και μέταλλο ώστε να εκτυπώσει παραπάνω από μια μικρή μερίδα χαρτονομισμάτων, όπως ισχυρίζονται πηγές προσκείμενες στο ζήτημα. Η δυσκολία του να προμηθευτεί τα απαραίτητα προέρχεται από την έλλειψη που παρουσιάζουν τα δολάρια στη χώρα, έλλειψη που πλήττει την τοπική οικονομία, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση αγωνίζεται να πληρώσει για άλλες εξίσου σημαντικές εισαγωγές όπως φάρμακα για τον καρκίνο, χαρτί τουαλέτας και εντομοαπωθητικό για να πολεμήσει τα κουνούπια που συνεχίζουν να διαδίδουν τον ιό Ζίκα.

Γιατί όμως δεν επιλέγει να τυπώσει ένα χαρτονόμισμα των 100.000.000 μπόλιβαρ αντί να τυπώσει 100 του 1.000.000 μπόλιβαρ, κίνηση που θα μείωνε σίγουρα τα έξοδα που απορρέουν από την εκτύπωση;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως οι υλικοτεχνικές δυσκολίες της εισαγωγής και αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων χαρτονομισμάτων υπογραμμίζουν μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η Βενεζουέλα δαπανά πολύ περισσότερα από ό, τι χρειάζεται, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να εκτυπώσει ένα χαρτονόμισμα υψηλότερης ονομαστικής αξίας. Ταυτόχρονα όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αποκαλύπτει κι έναν εσωτερικό φόβο της κυβέρνησης, πως κάτι τέτοιο θα αναγνώριζε εμμέσως τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, πράγμα που η κυβέρνηση αρνείται δημοσίως.

«Τα μεγάλα χαρτονομίσματα δεν προκαλούν υπερπληθωρισμό, είναι απλά το αποτέλεσμα αυτού», δηλώνει ο Owen W. Linzmayer, ένας ειδικός τραπεζογραμματίων και συγγραφέας. «Τα μεγαλύτερης αξίας χαρτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να εξοικονομήσουν χρήματα για τα τραπεζικά ιδρύματα αφού αντί να πρέπει να αντικαταστήσεις 10 αλλοιωμένα χαρτονομίσματα με 10 νέα τα ααντικαθιστάς με ένα ή πέντε» συμππληρώνει.

Οι τελευταίες παραγγελίες της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας αφορούσαν αποκλειστικά τραπεζογραμμάτια των 100 και 50 μπόλιβαρ, σύμφωνα με πηγές, γιατί το κόστος παραγωγής τους είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των 20, 10, 5 και 2 μπολίβαρ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο κ. Maduro και οι σύμμαχοί του διατείνονται πως οι τιμές καταναλωτή αντανακλούν μια καπιταλιστική συνωμοσία που στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Για να επιτύχει το σκοπό του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατάφερε να καταρρίψει κάθε εμπόδιο που προκύπτει από τον διαχωρισμό κράτους και κεντρικών τραπεζών, όταν πέρυσι η κυβέρνηση του ψήφισε έναν νόμο που του έδινε τον πλήρη έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, απογυμνώνοντας εντελώς την εξουσία του Κογκρέσου. Δυστυχώς, βέβαια, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για την οικονομία που συνεχίζει να καταρρέει την ώρα που η κοινωνική βία στη χώρα αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των λανθασμένων πρακτικών ήταν η Βενεζουέλα να αγοράζει μπολίβαρ από το εξωτερικό με οποιοδήποτε κόστος. Κι όπως αποδείχτηκε το κόστος ήταν ακόμα πιο δαπανηρό από το υποφαινόμενο, δεδομένου ότι έπρεπε να πληρώνει σε πολύτιμα δολάρια για να τυπώσει το υποτιμημένο εγχώριο της νόμισμα.

Ανάμεσα στους τρόπους που επέλεξε να διαπραγματευτεί την εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων, όπως συμπληρώνουν οι πηγές, ήταν η ρευστοποίηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας τα οποία , όπως συμπληρώνου, πουλά μυστικά σε πρόθυμες offshore του εξωτερικού.

Όλα τα παραπάνω εκτός από τις τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται πλέον σε βασικά καθημερινά είδη όπως πάνες ή ασπιρίνες οδήγησαν την χώρα στο να κινδυνεύει να στερέψει από το ίδιο της το χρήμα. Για να ακριβολογούμε η χώρα είναι σε τέτοιο βαθμό χρεοκοπημένη που δεν βγαίνει να πληρώσει για τα ίδια τα χρήματά της.

Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε σήμερα το Bloomberg, η De La Rue, η μεγαλύτερη εταιρεία κοπής νομισμάτων στον κόσμο, απέστειλε επιστολή προς την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας διαμαρτυρόμενη για την οφειλή των 71.000.000 δολαρίων. Σημείωνε μάλιστα πως εάν η κεντρική τράπεζα δεν εξοφλούσε το χρέος θα προχωρούσε σε ενημέρωση των μετόχων της και φυσικά δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τη χώρα με επιπλέον νομίσματα. Η επιστολή διέρρευσε σε μια ιστοσελίδα Βενεζουέλας και επιβεβαιώθηκε από το Bloomberg News.

«Είναι πρωτοφανής περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία όπου μια χώρα με τόσο υψηλό πληθωρισμό, δεν μπορεί να πάρει νέα χαρτονομίσματα» δήλωσε ο Jose Guerra, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην διευθυντής οικονομικών ερευνών στην κεντρική τράπεζα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα παρήγγειλε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα, ξεπερνώντας το 7,6 δισ. των χαρτονομισμάτων που τύπωσε η Federal Reserve των ΗΠΑ για το τρέχον έτος, ξεπέρασαν δηλαδή τα χαρτονομίσματα μιας οικονομίας που είναι πολλάκις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider