Την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση
Σε σχέση με το 2015 η χρήση πλαστικής σακούλας στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά 64%.

Τα σχέδιά της για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας αποκαλύπτει η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild της Κυριακής. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι το υπουργείο της «προετοιμάζει αυτό το διάστημα τη σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, από το 2016 άρχισε να περιορίζεται σταδιακά στη Γερμανία η χρήση της πλαστικής σακούλας, στη βάση εθελοντικής συνεργασίας με το εμπόριο που άρχισε να χρεώνει όλες τις σακούλες από πλαστικό. Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα επιτυχής, τονίζει η υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χρήσης. «Με την απαγόρευση διασφαλίζουμε αυτή την εξέλιξη». Το υπουργείο της σκοπεύει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο «σύντομα», όπως διευκρινίζει.

Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Σούλτσε ήταν αρκετά επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας. Μόλις τον περασμένο Μάιο εκπρόσωπός του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριπτε σχετικά αιτήματα με το επιχείρημα ότι οι πλαστικές σακούλες αντιστοιχούν μόλις στο 1% επί του συνόλου των πλαστικών συσκευασιών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελούν το μέτρο. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η χρέωση της πλαστικής σακούλας έχει οδηγήσει ήδη σε κατακόρυφη μείωση της χρήσης της κατά 60%.

Στο -64% η χρήση πλαστικής σακούλας από το 2015

Σε σημερινό του tweet ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το 2018 αγοράστηκαν στα ταμεία των γερμανικών σούπερ μάρκετ δυο δισεκατομμύρια σακούλες από πλαστικό. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν έτσι κατά μέσο όρο 24 σακούλες το χρόνο. Σε σχέση με το 2015 η χρήση της πλαστικής σακούλας, έχει μειωθεί κατά 64%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider