Οι ακριβότερες πόλεις για να νοικιάσεις σπίτι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ακριβότερες πόλεις για να νοικιάσεις σπίτι

Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι η πόλη με τα ακριβότερα ενοίκια παγκοσμίως; Δεν υπάρχει περίπτωση να το βρείτε, αλλά για αν σας βοηθήσουμε θα αποκαλύψουμε ένα tip: οι άνθρωποι αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τα διαμερίσματα.

Η Global Cities Business Alliance ανέλυσε τα στοιχεία των ακριβότερων πόλεων του κόσμου συγκρίνοντας τα ενοίκια ως ποσοστό επί του μισθού των κατοίκων τους. Για κάθε πόλη έχει ληφθεί υπ’ όψιν το ενοίκιο ενός μέσου σπιτιού.

«Οι 15 πόλεις που εξετάσαμε δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης του αυξανόμενου πληθυσμού», σχολιάζει η Lesley Saville, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.

15. Βοστώνη

Στην τελευταία θέση του Top 15, η αμερικανική πόλη είναι η μοναδική της λίστας όπου το κόστος του ενοικίου δεν υπερβαίνει το 30% του μέσου εισοδήματος. Για να νοικιάσει κανείς ένα διαμέρισμα κανονικού μεγέθους στη Βοστώνη θα πληρώσει 1.360 ευρώ τον μήνα.

14. Σάο Πάολο

Στην προτελευταία θέση της κατάταξης συναντάμε μια πόλη της Βραζιλίας, όπου το μέσο νοίκι δεν είναι εξίσου υψηλό (426 ευρώ) αλλά ανέρχεται στο 30,2% του μέσου εισοδήματος των πολιτών. Το κόστος της ενοικίασης στο Σάο Πάολο έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια (κατά 33,8% σε σύγκριση με το 2009).

13. Σίδνεϊ

Το ενοίκιο στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας ισούται με 985 ευρώ τον μήνα, αλλά μην τρομάζετε: οι Αυστραλοί είναι αρκετά καλοπληρωμένοι, με αποτέλεσμα το μέσο ενοίκιο να μην υπερβαίνει το 32% του μισθού τους.

12. Σιγκαπούρη

Η ασιατική νησιωτική χώρα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Το ενοίκιο ενός μέσου διαμερίσματος ισούται με 917 ευρώ ή 33% επί του καθαρού εισοδήματος των πολιτών.

11. Σικάγο

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν ανεβάζοντας τον πήχη του ενοικίου στα 1.222 ευρώ. Ένα διαμέρισμα στην αμερικανική πόλη ανέρχεται στο 35,6% του μέσου μισθού.

10. Παρίσι

Ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Στη 10η θέση της λίστας φιγουράρει η γαλλική πρωτεύουσα με ενοίκιο 781 ευρώ, το οποίο ισούται με το 36,2% των μισθών των Παριζιάνων.

9. Λονδίνο

Από τη δέκατη στην ένατη θέση, η διαφορά είναι μεγάλη: το μέσο ενοίκιο στη βρετανική πρωτεύουσα εκτοξεύεται στα 1270 ευρώ, από 781 ευρώ στο Παρίσι. Ως ποσοστό επί του μισθού ανέρχεται στο 50,4%.

8. Σαν Φρανσίσκο

Και εδώ παρατηρείται τεράστιο άλμα στις τιμές των ενοικίων, μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Λονδίνου. Ένα μέσο διαμέρισμα στην αμερικανική πόλη ενοικιάζεται προς 2.506 ευρώ αλλά λόγω υψηλών αποδοχών, το ποσοστό επί του μισθού διαμορφώνεται στο 50,5%.

7. Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα μπορούσαν να λείπουν, και μάλιστα φιγουράρουν στην πρώτη 7άδα. Για να νοικιάσετε σπίτι στο Ντουμπάι θα πρέπει να πληρώσετε 1.136 ευρώ, το 55,4% του εισοδήματός σας (εάν εργάζεστε εκεί).

6. Μεξικό

Η πόλη του Μεξικό δεν έχει ακριβά νοίκια: ένα μέσο διαμέρισμα κοστίζει 342 ευρώ. Το πρόβλημα είναι, όμως, οι χαμηλοί μισθοί στη χώρα, οι οποίοι ανεβάζουν το ποσοστό ενοικίου/μισθός στο 58%.

5. Σαγκάη

Μπορεί τα νοίκια στη Σαγκάη να είναι χαμηλότερα από τη Σιγκαπούρη –460 ευρώ έναντι 917– αλλά οι μισθοί σε αυτή την κινεζική πόλη είναι πολύ χαμηλότεροι, με αποτέλεσμα το κόστος του ενοικίου να ανέρχεται στο 58,3% του εισοδήματος.

4. Νέα Υόρκη

Ένα διαμέρισμα στο Μεγάλο Μήλο ενοικιάζεται έναντι 2.337 ευρώ τον μήνα, γεγονός που καθιστά το κόστος της διαμονής αβάσταχτο, αφού ανέρχεται στο 63,1% του μέσου μισθού. Σύμφωνα με την έρευνα της Cities Business Alliance, εάν το κόστος στέγασης αυξάνονταν με το ρυθμό του πληθωρισμού μετά το 2010, οι μισθοί θα ήταν κατά 3,8% υψηλότεροι. Αυτό εξηγείται από το ότι οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερες απαιτήσεις αμοιβής, όταν πληρώνουν ακριβότερα ενοίκια. «Οι εταιρείες αναγκάζονται να πληρώνουν καλύτερα τους εργαζόμενούς τους για να τους κρατήσουν και για να προσελκύουν νέα ταλέντα», αναφέρει η έκθεση.

3. Χονγκ Κονγκ

Η τρίτη κινεζική πόλη απαντά στην πρώτη τριάδα και δεν είναι άλλη από το Χονγκ Κονγκ. Το κόστος της στέγασης ανέρχεται σε 1713 ευρώ και αντιστοιχεί στα «ληστρικά» επίπεδα 64% του μισθού.

2. Άμπου Ντάμπι

Στο Άμπου Ντάμπι, το ετήσιο κόστος στέγασης ανέρχεται στο 69,5% του μέσου μισθού. Ένα μέσο διαμέρισμα ενοικιάζεται έναντι 2.183 ευρώ τον μήνα.

1. Πεκίνο

Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, η πιο ακριβή πόλη στα ενοίκια παγκοσμίως είναι το Πεκίνο. Το κόστος της στέγασης υπερβαίνει τις καθαρές απολαβές (ισούται με 122,9%), το οποίο σε πρακτικούς όρους σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν έξω από τα τειχη της πόλης. Ένα μέσο σπίτι ενοικιάζεται έναντι 700 ευρώ τον μήνα. Μπορεί το απόλυτο ποσό να μην μοιάζει υπέρογκο, αλλά δεδομένων των χαμηλών μισθών είναι απολύτως ασύμφορο για τους Κινέζους εργαζομένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider