Google: Ξεμπλόκαρε η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google: Ξεμπλόκαρε η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο

Ύστερα από μια δεκαετία δικαστικής διαμάχης με το Συνδικάτο των Αμερικανών Συγγραφέων (Authors Guild), η Google δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για το project Google Books. H εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε μια μακρά διαμάχη με αποκορύφωμα την απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου το 2011 σύμφωνα με την οποία μπλόκαραν τα σχέδια της Google για ψηφιοποίηση και διάθεση προς πώληση στο διαδίκτυο εκατομμυρίων τίτλων.

Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία προωθούσε τη δημιουργία της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης στον κόσμο και για το λόγο αυτό είχε συνάψει συμφωνία και με τις ενώσεις των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων σύμφωνα με την οποία θα πλήρωνε 125 εκατ. δολάρια το χρόνο για τα πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, το θέμα αποδείχθηκε πιο περίπλοκο καθώς σε ορισμένα βιβλία δεν μπορούσαν να εντοπιστούν οι συγγραφείς και δεδομένου ότι η συμφωνία πρόβλεπε ότι μόνο η Google θα μπορούσε να ψηφιοποιήσει τα συγκεκριμένα βιβλία, το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό θα δημιούργησε μονοπώλιο.

Τελικά, η πρόσφατη δικαστική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο, υπέρ της Google, ανοίγει το δρόμο στο project της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που προωθεί η Google και έτσι το διεθνές κοινό θα έχει στη διάθεσή του γι αγορά πάνω από 20 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων, τα οποία μάλιστα έχουν εξαντληθεί. Ουσιαστικά αυτό που ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Δικαστής, Denny Chin, είναι ότι τα Google Books προσφέρουν μια «δίκαιη χρήση» και δεν υποκαθιστούν με κανένα τρόπο τα βιβλία που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα.

Η εφαρμογή Google Books αποτελεί ένα εργαλείο αναζήτησης που σκανάρει το περιεχόμενο εκατομμυρίων βιβλίων αλλά στη διάθεση των χρηστών είναι μόνο κάποια αποσπάσματα και η πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο των βιβλίων επιτρέπεται μέσω συγκεκριμένων συνδέσμων που υποχρεώνουν τον ενδιαφερόμενο να τα αγοράσει.

Τι υποστηρίζουν οι συγγραφείς

Οι συγγραφείς αντιτάσσουν ότι η Google έχει κάνει ειδικές συμφωνίες με συγκεκριμένες βιβλιοθήκες ενώ οι επαγγελματίες από τον κλάδο της Πληροφορικής υποστηρίζουν ότι το τεράστιο αυτό project ωφελεί κυρίως το ευρύ κοινό και όχι τους ερευνητές.

Όσον αφορά στην πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει την Google, το Συνδικάτο των Συγγραφέων εξέφρασε την απογοήτευσή του δηλώνοντας ότι «η απόφαση τυφλωμένη από τα επιχειρήματα περί ωφέλειας για το ευρύ κοινό, μας δείχνει ότι η εταιρεία έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι οι ίδιοι οι συγγραφείς. Μόνο η Google θα έχει όλες τις απολαβές από τη χρήση όλων αυτών των τίτλων». Ακόμη, η διευθύντρια του Συνδικάτου, Mary Rasenberger, σημείωσε ότι «Το Δικαστήριο δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία των αναδυόμενων αγορών στον κλάδο του βιβλίου και της απόφασης να βγαίνουν online τα αποσπάσματα των συγγραφικών έργων. Αυτό αποτελεί μια πραγματική απειλή για τους συγγραφείς και το τμήμα που θα πληρώσει κάποιος για αυτό το βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβό καθώς στην περίπτωσή μας μιλάμε για την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η αμερικανική κουλτούρα».

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider