Βρείτε χαμένους πίνακες και κερδίστε εκατομμύρια!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρείτε χαμένους πίνακες και κερδίστε εκατομμύρια!

Με αφορμή τον πίνακα που ανακαλύφθηκε σε σοφίτα εξοχικής κατοικίας στην Τουλούζη, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένα χαμένο έργο του Caravaggio, η Telegraph παρουσιάζει τους 10 πιο περιζήτητους πίνακες που έπεσαν θύμα κλοπής στην ιστορία της τέχνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Art Loss Register.

1. The Concert, Vermeer

Έτος εξαφάνισης: 1990

Αμοιβή: 3,2 εκατ. λίρες

Το αριστούργημα του Vermeer είναι ένα από τα 13 αριστουργήματα που εκλάπησαν από το Isabella Stewart Gardner Museum στη Βοστώνη, στη διάρκεια της μεγαλύτερης κλοπής έργων τέχνης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα, το FBI συνεχίζει την έρευνα και προσφέρει αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για το συγκεκριμένο έργο. Οι δράστες της θρυλικής κλοπής ήταν δύο και προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα οι φύλακες του μουσείου να τους αφήσουν να περάσουν. Στη συνέχεια, έδεσαν τους δύο φρουρούς και τους ακινητοποίησαν στο υπόγειο μέχρι να ολοκληρώσουν την επιχείρηση της κλοπής. Η αξία του πίνακα υπολογίζεται στα 130 εκατ. λίρες και είναι ο πιο ακριβός «καταζητούμενος» πίνακας στην ιστορία της τέχνης.

2. Christ in the Storm on the Lake of Galilee, Rembrandt

Έτος εξαφάνισης: 1990

Αμοιβή: 3,2 εκατ. λίρες

Ο πίνακας που απεικονίζει τον Χριστό σε καταιγίδα στη λίμνη της Γαλιλαίας είναι ένα από τα 13 αριστουργήματα που εκλάπησαν στη διάρκεια της κινηματογραφικής ληστείας στο Isabella Stewart Gardner Museum που περιγράφεται παραπάνω. Το FBI προσφέρει 5 εκατ. δολάρια και για αυτόν τον πίνακα

3. Πορτρέτο του Francis Bacon, Lucian Freud

Έτος εξαφάνισης: 1988

Αμοιβή: 132.000 λίρες

Παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια από την κλοπή του, ο δράστης δεν έχει δώσει κανένα «σημείο ζωής». Ο ίδιος ο ζωγράφος φιλοτέχνησε την αφίσα «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» αναπαράγοντας την ιδιαίτερη προσωπογραφία, αλλά και πάλι δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Οι αρχές καταλήγουν ότι εκλάπη από τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο, κατά πάσα πιθανότητα από θαυμαστή ή μαθητευόμενο του Bacon. Περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα, το FBI συνεχίζει την έρευνα και προσφέρει αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων σε όποιον ανακτήσει το έργο σε καλή κατάσταση.

4. Le Pigeon aux petis pois, Picasso

Έτος εξαφάνισης: 2010

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι ο συγκεκριμένος πίνακας θα ανακτηθεί. Αμέσως μετά την κλοπή του από το Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, ο δράστης πέταξε τον πίνακα σε κάδο απορριμμάτων σε μια προσπάθεια να «ξεφορτωθεί» τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές αρχές ήταν πολύ αργά, καθώς τα απορριμματοφόρα είχαν αδειάσει τον κάδο. Οπότε, ο φημισμένος πίνακας είτε έχει καταστραφεί είτε κοσμεί την κρυφή ιδιωτική συλλογή κάποιου μεγιστάνα, κάπου στον κόσμο.

5. Harlequin Head, Picasso

Έτος εξαφάνισης: 2012

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Ο συγκεκριμένος Picasso εξαφανίστηκε στη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην ιστορία της Ολλανδίας, στο Kunsthal Gallery, μαζί με έργα των Matisse, Monet, Gauguin και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εάν οι πίνακες είχαν πωληθεί σε δημοπρασία. Οι δράστες κατόρθωσαν να εισέλθουν στο μουσείο, απενεργοποιώντας τον συναγερμό. Συνελήφθηκαν, ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα στη Ρουμανία, αλλά η τύχη των έργων παραμένει άγνωστη. Η Olga Dogaru, μητέρα του ενός δράστη, δήλωσε στην αστυνομία ότι έκαψε τους πίνακες για να προστατέψει το γιο της από τη σύλληψη. Οι ερευνητές, πάντως, εντόπισαν υπολείμματα των αντίστοιχων χρονολογιών στο τζάκι της.

6. The Just Judges from the Ghent Altarpiece, Jan Van Eyck

Έτος εξαφάνισης: 1934

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Ο πίνακας ήταν τμήμα του έργου Ghent Altarpiece στον καθεδρικό ναό του Saint Bavo στο Βέλγιο. Αφαιρέθηκε με προσοχή από το κάδρο του στη διάρκεια της νύχτας και στη θέση του ο δράστης άφησε ένα σημείωμα «Ανακτήθηκε από τη Γερμανία βάσει της Συνθήκης των Βερσαλλιών». Οι ληστές ζήτησαν λύτρα από τον Επίσκοπο του Γκεντ, ο οποίος αρνήθηκε να τα καταβάλει, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν δια αλληλογραφίας το ίδιο έτος. Από το νεκροκρέβατό του λίγες εβδομάδες αργότερα, ο δράστης αρνήθηκε να αποκαλύψει τη θέση του πίνακα, επιμένοντας να πάρει το μυστικό στον τάφο του.

7. View of Auvers-sur-Oise, Cézanne

Έτος εξαφάνισης: 2000

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Την ώρα που οι κάτοικοι της Οξφόρδης υποδέχονταν τη νέα Χιλιετία, ο δράστης άδραξε την ευκαιρία να παραβιάσει το Ashmolean Museum για να κλέψει τον πίνακα του Cezanne. Το έργο εξακολουθεί να αγνοείται και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί αμοιβή για όποιον το ανακτήσει.

8. Portrait of a Young Man, Raphael

Έτος εξαφάνισης: 1945

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Ο πίνακας του 16ου αιώνα εξαφανίστηκε στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Η ιστορία του έργου, όμως, ήταν πολύπαθη: το 1939 είχε διασωθεί από το Czartoryski Museum στην Κρακοβία και στη συνέχεια το πήρε η Gestapo για να διακοσμήσει την κατοικία του Χίτλερ στο Βερολίνο. Το 1945, ο ανώτατος αξιωματικός των Ναζί, Hans Frank, πήρε τη συλλογή από πίνακες του Χίτλερ και τους μετέφεερε στο βασιλικό Wawel Castle. Έκτοτε, ο πίνακας θεωρείται εξαφανισμένος.

9. Nativity with St Francis and St Lawrence, Caravaggio

Έτος εξαφάνισης: 1969

Αμοιβή: Απροσδιόριστη

Ο πίνακας του ιταλού ζωγράφου για τη Γέννηση φυλασσόταν στο Oratory of San Lorenzo στο Παλέρμο της Σικελίας μέχρι το 1969 όπου αφαιρέθηκε από το πλαίσιό του και εκλάπη από την εκκλησία. Ως κύριοι ύποπτοι θεωρούνται τα μέλη της μαφίας της περιοχής, ωστόσο, η τοποθεσία όπου βρίσκεται το έργο του 17ου αιώνα παραμένει άγνωστη. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, όπως ότι ο πίνακας ροκανίστηκε από ποντίκια και γουρούνια στην αγροικία όπου ήταν κρυμμένο. Πρόσφατα, πρώην μέλος της μαφίας αποκάλυψε ότι ο πίνακας κάηκε στη δεκαετία του 1980.

10. Congregation Leaving the Reformed Church in Nuene, Van Gogh

Έτος εξαφάνισης: 2002

Αμοιβή: 870.000 λίρες

Ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν ο ένας εκ των δύο που εκλάπησαν από το Vincent van Gogh Museum στο Άμστερνταμ το 2002, όταν δύο κλέφτες κατόρθωσαν να μπουν στο κτήριο από την οροφή και να κλέψουν αυτόν τον πίνακα μαζί με τον View of the Sea at Scheveningen, σε λίγα μόνο λεπτά. Η συνολική αξία των δύο έργων αποτιμάται στα 25 εκατ. λίρες. Οι ολλανδικές αρχές άσκησαν δίωξη σε δύο άντρες έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο τα δύο αριστουργήματα δεν ανακτήθηκαν ποτέ από τις αρχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider