Κι όμως τα χρήματα «φέρνουν» την ευτυχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κι όμως τα χρήματα «φέρνουν» την ευτυχία

Μας μεγάλωσαν με το γνωμικό πως «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία». Κι όμως μια έρευνα έρχεται να τα ανατρέψει όλα, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία, υπό μια βασική, ωστόσο, προϋπόθεση.

Ποια είναι αυτή; Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αρκεί να τα ξοδεύεις σωστά!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, τελικά είναι πιο σημαντικό το πώς… ξοδεύεις το εισόδημά σου, παρά από το πόσο είναι ακριβώς το ύψος του εισοδήματός σου! Έτσι, δεν έχει καμία σημασία το ύψος του μισθού σου, αλλά ούτε και πόσο συχνά αποφασίσεις να τον διαθέσεις για να κάνεις ψώνια. Στην πραγματικότητα, εκείνο που μετράει περισσότερο από όλα είναι εάν οι αγορές στις οποίες επιδίδεσαι αντανακλούν – και αναδεικνύουν – την προσωπικότητά σου.

Η εν λόγω έρευνα – που έρχεται να ανατρέψει όλα όσα εκείνα πιστεύαμε από την παιδική μας ηλικία – διενεργήθηκε από τους μελετητές του Πανεπιστημίου του Cambridge σε δείγμα σχεδόν 77.000 βρετανικών τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σε 625 προσωπικούς λογαριασμούς.

Τα ευρήματα χωρίστηκαν σε διάφορες κατηγορίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, η απόφαση κάποιου να απολαύσει το φαγητό σου σε μια παμπ τον κατατάσσει στην κατηγορία του «εξωστρεφούς και παρορμητικού ατόμου» ως προς τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματά του.

Το δεύτερο στάδιο της έρευνας περιείχε συγκρίσεις μεταξύ των καταναλωτικών συνηθειών και της προσωπικότητας κάποιου. Εάν αυτά αποδείχθηκαν ότι ταιριάζουν, τότε το αίσθημα που διακατείχε το συγκεκριμένο άτομο ήταν εκείνο της ικανοποίησης.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, όταν ένας εξωστρεφής χαρακτήρας ξοδεύει τα χρήματά του σε ένα μπαρ δηλώνει ευτυχισμένος. Όταν, στον αντίποδα, ένας εσωστρεφής άνθρωπος αναγκάζεται να κάνει έξοδα σε ένα μπαρ, σίγουρα δεν δηλώνει ευτυχισμένος. Αντίθετα, θα προτιμούσε να έχει ξοδέψει τα χρήματά του σε ένα βιβλιοπωλείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider