Economist: Ποια κράτη είναι πιο «φιλικά» στους πρόσφυγες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Economist: Ποια κράτη είναι πιο «φιλικά» στους πρόσφυγες

Το δράμα των προσφύγων δεν αφήνει ασυγκίνητη την Ευρώπη, με το ποσοστό παροχής ασύλου να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2015. Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται, ωστόσο, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, για λόγους που δεν είναι τόσο προφανείς, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία ξεπέρασαν εαυτό το τελευταίο τρίμηνο το έτους, καθώς δέχθηκαν περισσότερους πρόσφυγες από ποτέ. Λογικό, θα πει κανείς, δεδομένης της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης το 2015. Η αλήθεια είναι πως τα υψηλά ποσοστά αποδοχής οφείλονται στην εκτίναξη των αιτήσεων από εθνικότητες που είναι πιο πιθανό να γίνουν δεκτές. Το 90% των αιτήσεων από πρόσφυγες της Συρίας, της Ερυθραίας (Αφρική) και του Ιράκ έγιναν δεκτές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες διαμορφώνεται στο 28%.

Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, στα ποσοστά αποδοχής είναι και οι εθνικότητες που αιτούνται άσυλο σε κάθε χώρα, παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό. Τα ¾ των αιτούντων άσυλο στην Πολωνία, για παράδειγμα, είναι Ουκρανοί ή Ρώσοι, οι οποίοι γίνονται δεκτοί σε ποσοστό 36% και 27% αντίστοιχα στα υπόλοιπα κράτη.

Για τον λόγο αυτό, τα ποσοστά αποδοχής πρέπει να προσαρμοστούν στις εθνικότητες που αιτούνται άσυλο. Μετά την προσαρμογή, λοιπόν, η εικόνα αλλάζει:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία που, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, φαίνεται να δέχεται λιγότερους πρόσφυγες αναλογικά από τη Σουηδία. Μετά την προσαρμογή όμως, εκτινάσσεται στις πρώτες θέσεις της λίστας και σημαντικά υψηλότερα από τη Σουηδία. Ο λόγος σίγουρα δεν είναι οικονομικός, αφού από τη μία έχουμε μια ακλόνητη οικονομία και από την άλλη μια χώρα που πλήττεται σφοδρά από την κρίση.

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα ποσοστά της Δανίας είναι κάτω από τον μέσο όρο, ενώ η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Κύπρος υπερβαίνουν το 70%, γεγονός που τις κάνει πιο «φιλόξενες» στα μάτια των προσφύγων. Η Πολωνία, αντίθετα, δέχεται το 18-34% των προσφύγων.

Στις «προτιμήσεις» των κρατών όσον αφορά στην εθνικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η ιστορία , η πολιτική ή η γειτνίαση. Η Μάλτα, για παράδειγμα, εμφανίζει το υψηλότερο προσαρμοσμένο ποσοστό αποδοχής, καθώς αποδέχθηκε και τους 770 πρόσφυγες που έκαναν αίτηση από τη Λιβύη. Η Ελβετία, επίσης, εγκρίνει πλέον τα τριπλάσια αιτήματα από τη Σρι Λάνκα, μετά το χλευασμό της διεθνώς, όταν απέλασε δύο πρόσφυγες της φυλής Ταμίλ, οι οποίοι στη συνέχεια βασανίστηκαν στη χώρα τους. Από τους 120 Κουβανούς που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, οι μισοί έγιναν δεκτοί από την Τσεχία, λόγω κομμουνιστικής παράδοσης.

Ποια είναι, όμως, τα πιο «ανάλγητα» κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat; Σίγουρα η Ρουμανία, με ποσοστό 15%. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, με ποσοστό αποδοχής κοντά στο 40%, λόγω του υποανάπτυκτου συστήματος ασύλου, αφού μέχρι πρότινος τα αιτήματα εξετάζονταν βιαστικά και χωρίς επαρκείς πληροφορίες. Αυτό, βέβαια, πρόκειται να αλλάξει, μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα που έχει δεχθεί η χώρα και απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, βάσει της συμφωνίας που έκλεισε η ΕΕ με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider