Το ιταλικό χρηματιστήριο ξεπερνά τα ευρωπαϊκά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ιταλικό χρηματιστήριο ξεπερνά τα ευρωπαϊκά

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν χάσει από τα κέρδη τους από την αρχή του έτους καθώς η αστάθεια επέστρεψε, με εξαίρεση ένα, εκείνο της Ιταλίας. Εν όψει των εκλογών τον επόμενο μήνα το κυνήγι τραπεζικών μετοχών οι οποίες προσφέρονται με σημαντική έκπτωση όπως εκείνων των UniCredit και Intesa Sanpaolo οδήγησαν σε ισχυρές αποδόσεις των ιταλικών μετοχών ενώ τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα ενίσχυσαν το κλίμα εμπιστοσύνης.

Μέχρι σήμερα, ο δείκτης FTSE MIB έχει σημειώσει άνοδο 4,3% λαμβάνοντας ώθηση από τη Fiat Chrysler η μετοχή της οποίας κατέγραψε κέρδη 22% ενώ και η μετοχή της Yoox Net-a-Porter Group σημείωσε άνοδο 30% στο πλαίσιο της προσφοράς της Richemont να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας με μια συμφωνία ύψους 2,7 δις ευρώ. Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,2% και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3,6% την ίδια περίοδο. «Ο FTSE MIB είχε πρόσφατα πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες», γράφει ο Elia Lattuga, αναλυτής της UniCredit.

«Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης τα πήγαν ιδιαίτερα καλά χάρη στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και στις επενδύσεις PIR. Οι επενδύσεις αυτές προτιμώνται για τα μακροχρόνια προγράμματα αποταμίευσης και περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα τα οποία ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στις μικρές και μεσαίες ιταλικές επιχειρήσεις.

Με τους ψηφοφόρους να βρίσκονται προ των πυλών για τις εκλογές στις 4 Μαρτίου, ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς κινδυνεύει να χάσει από τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμπεριλαμβανομένων και των ακροδεξιών Ευρωσκεπτικιστών και του αντικαθεστωτικού κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ωστόσο, οι αγορές υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο ενός εκλογικού «σοκ».

Την Παρασκευή, η διαπραγμάτευση για τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα έγινε με απόδοση περίπου 2% έχοντας σημειώσει πτώση από το υψηλότερο επίπεδο του 2,5% τον Μάρτιο του 2017. Ο FTSE MIB βρίσκεται 128 μονάδες βάσης πάνω από τα δεκαετή γερμανικά ομοσπονδιακά ομόλογα και αυτό το πριμ κινδύνου έχει μειωθεί από το peak των 213 μονάδων τον προηγούμενο Απρίλιο.

Ο κ. Lorenzo Codogno, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, LSE, σημείωσε ότι είναι δύσκολο μετά τις εκλογές να προκύψει αυτοδυναμία σε ένα αντικαθεστωτικό ή αντι-ευρωπαϊκό κόμμα. «Για αυτό το λόγο νομίζω ότι ο κόσμος είναι τόσο χαλαρός», σημειώνει. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αυξημένη αστάθεια καθώς θα πλησιάζει ο καιρός των εκλογών: «Αν δεν προκύψει κόμμα πλειοψηφίας και προκύψει η ανάγκη ενός μεγάλου συνασπισμούς, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider