Κλείνει η στρόφιγγα των χρημάτων στο ποδόσφαιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει η στρόφιγγα των χρημάτων στο ποδόσφαιρο

Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από την εκτόξευση των τιμών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: τα λεφτά των Κινέζων και τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Εδώ και κάποια χρόνια Κινέζοι μεγιστάνες και επενδυτές έχουν ξοδέψει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια σε 20 ευρωπαϊκές ομάδες. Ο ακόλουθος πίνακας εξηγεί το πως μοιράστηκαν τα χρήματα αυτά.

Πίσω από το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τσινπίνγκ, ένθερμος οπαδός της «στρογγυλής θεάς», που σπρώχνει την Κίνα για να γίνει υπερδύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αυτόν τον καιρό οι ιδιοκτήτες της Ουίγκαν Αθλέτικ, που παίζει στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας, βρίσκονται σε συζητήσεις για πώληση της ομάδας σε μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Αν η συμφωνία κλείσει, θα πρόκειται για ένα νέο ντιλ ύστερα από καιρό, καθώς ο ρυθμός των κινεζικών επενδύσεων έχει πέσει δραματικά.

Η πτώση ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όταν η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς σε επενδύσεις εγχώριων εταιρειών στο εξωτερικό σε τομείς όπως ο αθλητισμός, τα ακίνητα και ο κινηματογράφος, που είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τους περιορισμούς αυτούς δέχτηκε η Dalian Wanda του μεγιστάνα Γουάνγκ Τζιανλίν που οι βασικές της επενδύσεις είναι σε... αθλητισμό, ακίνητα και κινηματογράφο. Και την περασμένη Τετάρτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το μερίδιο 17% που έχει στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Ο δεύτερος οδηγός ανάπτυξης είναι ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη βρετανική Πρέμιερ Λιγκ. Το 2015 τα κανάλια Sky TV και BT κέρδισαν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέχρι το τέλος της τριετίας 2016-2019 θα έχουν καταβάλλει συνολικά 5,1 δισ. λίρες. Ποσό αστρονομικό, που σημαίνει ότι κάθε παιχνίδι θα αξίζει κάτι περισσότερο από 10 εκατ. λίρες!

Όμως τον περασμένο Δεκέμβριο Sky TV και BT συμφώνησαν από το 2019 να μοιράζονται το περιεχόμενό τους ρίχνοντας την τιμή των δικαιωμάτων στα 4,46 δισ. λίρες. «Αυτό φανερώνει ότι υπάρχει ξεκάθαρα ένα ταβάνι στα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν οι καταναλωτές για να δουν παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ και, συνεπώς, στα χρήματα που θα ξοδέψουν τα κανάλια», επισημαίνει ο Παολο Πεσκατόρε, αναλυτής στη CCS Insight.

Επομένως τώρα που οι δύο οδηγοί ανάπτυξης πατάνε φρένο, ήρθε η ώρα να πέσουν οι τιμές – ανάμεσά τους και τα ποσά-ρεκόρ για μεταγραφές – στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Πάντως οι Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ δεν χρειάζεται να ανησυχούν και πολύ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider