Η Novartis επιστρέφει στην κερδοφορία με 12 νέα φάρμακα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Novartis επιστρέφει στην κερδοφορία με 12 νέα φάρμακα

Η Novartis έχει εισέλθει σε πενταετή τροχιά ανάπτυξης, μετά από δύο χρόνια οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο νέος διευθύνον σύμβουλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, μετά από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017, τα οποία ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η εταιρεία υπέστη μείωση τζίρου λόγω της λήξης της πατέντας μερικών από τα υψηλότερα σε πωλήσεις φάρμακα, όπως το Gleecec για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, είπε ο Βας Ναρασιμχάν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι 12 νέα, δυνατά προϊόντα θα βγουν στην αγορά από το 2020 και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στα καινούργια φάρμακα περιλαμβάνεται και το Lutathera για την αντιμετώπιση ενός τύπου καρκίνου (γαστροπαγκρεατικό νευροενδοκρινή).

Τα σχόλιά του έγιναν με αφορμή τις ανακοινώσεις αναλυτών, οι οποίο έκαναν λόγω για καθαρές πωλήσεις της τάξης των 12,9 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2017, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με τζίρο 49,1 δισ. ευρώ, επίσης αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2016. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά στο σύνολο του έτους έκλεισαν στα 12,85 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Novartis ανακοίνωσε ότι θα δώσει φιλί της ζωής στην εταιρεία οπτικών Alcon, της οποίας οι πωλήσεις κατάφεραν να αυξηθούν 4% τον περασμένο χρόνο. Ο κ. Ναρασιμχάν δήλωσε ότι επανεκτιμά το μέλλον των γενόσημων και των βιοομοειδών που παράγονται από την εταιρεία Sandoz, η οποία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων από τις ΗΠΑ. Αν και δεν διευκρίνισε τι σημαίνει η επανεκτίμηση αυτή, πρόσθεσε ότι παραμένει πιστός στο πορτφόλιο της Sandoz και ειδικά στα τμήματα των βιοομοειδών που έχουν προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη στρατηγική της στην εξαγορά καινοτόμων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν είναι στους στόχους του να πουλήσει το 36,5% της κοινοπραξία σε καταναλωτικά που έχει με τη GlaxoSmithKline, ούτε το μερίδιο 6% που έχει στη φαρμακευτική Roche.

Ο 41 ετών Ναρασιμχάν με πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναλαμβάνει τα ηνία της Novartis στις αρχές Φεβρουαρίου, στη θέση του Τζο Χιμένεζ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία από το 2007 και μέσα σε τρία χρόνια προήχθη σε διευθύνων σύμβουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider