«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις κεντρικές τράπεζες το φθηνό δολάριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις κεντρικές τράπεζες το φθηνό δολάριο

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους κεντρικούς τραπεζίτες η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.

Η υποτίμηση του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος προβληματίζει ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν ανακάμψει το τελευταίο διάστημα χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών τους, όπως τα ευρωπαϊκά κράτη και η Ιαπωνία.

Το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε κατά 2,7% από την αρχή του έτους, σημείωσε βίαιη πτώση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά την Τετάρτη, μετά τη δήλωση του αξιωματούχου της ΕΚΤ, Βιτόρ Κονστάνσιο, ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία δεν εδράζεται σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανάλογες ανησυχίες έχουν διατυπώσει και άλλα κορυφαία στελέχη της κεντρικής τράπεζας, αντανακλώντας το γενικότερο κλίμα προβληματισμού στα κράτη εκτός ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκε και το γεν αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικός –όσο κυμαίνεται έως τα 110,80 δολάρια– ωστόσο προειδοποίησε ότι τυχόν απότομες διακυμάνσεις του νομίσματος θα αποτελέσουν πρόβλημα.

Οι κεντρικές τράπεζες του G10 ετοιμάζονται για αλλαγές στην πολιτική τους, καθώς το διεθνές εμπόριο «τροφοδοτεί» την οικονομική μηχανή τους και ενισχύει τις πιθανότητες για νομισματική σύσφιξη. Η υποτίμηση των νομισμάτων, όμως, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο εμπόριο αποτελεί από μόνη της κίνδυνο.

Η εξασθένηση του δολαρίου ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς συναλλάγματος το 2017 και, παρότι το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, συνέχισε κατόπιν την πτωτική του πορεία παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έδωσαν ώθηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου ΗΠΑ ξεπέρασε το φράγμα του 2% για πρώτη φορά μετά το 2008 εν αναμονή τριών αυξήσεων επιτοκίων μέσα στο έτος από τη Fed. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι εκτιμήσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης λόγω φορολογικών μεταρρυθμίσεων και οι υψηλότερες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον Ντέρεκ Χάλπενι από τη MUFG, τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών για τη συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου υποδηλώνει ότι το θέμα απασχολεί έντονα τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, η επίδραση που θα έχει θα είναι περιορισμένη, για δύο λόγους.

Πρώτον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ έχουν μειώσει τις αγορές ομολόγων και η πολιτική αυτή δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Δεύτερον, τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BoJ η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λειτουργεί και ως αντιστάθμιση της ανατίμησης του δολαρίου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura, παρά τις δηλώσεις του Ιάπωνα κεντρικού τραπεζίτη που δεν υποδηλώνουν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής άμεσα, η αγορά προσδοκά αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων σταδιακά το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider