Κοντά σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια το πετρέλαιο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ έχουν αρχίσει να αποδίδουν, τα παγκόσμια αποθέματα σημειώνουν πτώση και η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων υπερσκελίζουν τις ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο έφθασε στα 69,37 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιου του 2015 με το μπρεντ να κινείται κοντά στα αντίστοιχα επίπεδα του 2014, όταν ξεκίνησε η πτωτική πορεία του πετρελαίου. Ο δείκτης υποχώρησε στα 68,87 δολάρια νωρίς το απόγευμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την τιμή ωστόσο να είναι κατά επτά σεντς υψηλότερη.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι παραγωγοί που ανήκουν στο καρτέλ του ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν μειώσει την παραγωγή και τα αποθέματα σημείωσαν πτώση. Ταυτόχρονα, τα γεωπολιτικά ζητήματα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία», σημειώνει ο Olivier Jakob, από την Petromatrix ενώ κάνει αναφορά και για την πιθανή επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν οι οποίες μέχρι τώρα ανασταλεί.

Μερικοί αναλυτές όπως ο Carsten Fritsch από την Commerzbank ανέφεραν ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής δεν συνάδει με τα διαρθρωτικά βασικά μεγέθη. Aπό την άλλη, κάποιοι επισημαίνουν ότι ένα πιο αδύναμο δολάριο και μια πιο ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση από την αναμενόμενη έχουν επίσης δώσει ώθηση στις τιμές. Τα κυβερνητικά στοιχεία για τα αποθέματα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στα 4,9 εκατ. βαρέλια.

Άλλα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αυτή την εβδομάδα έδειξαν μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων, πάνω από 11 εκατ. βαρέλια. Την Τρίτη ο δείκτης West Texas Intermediate έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και σημείωσε επιπλέον άνοδο κατά 33 σεντς την Τετάρτη το απόγευμα στα 63,31 δολάρια το βαρέλι.

Μερικές χώρες του ΟΠΕΚ, των οποίων οι οικονομίες κατέγραψαν ύφεση τα τελευταία χρόνια, καλωσόρισαν την άνοδο των τιμών, η οποία επετεύχθη ύστερα από συμφωνία του καρτέλ και κάποιων ακόμη κρατών για επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής για ολόκληρο το 2018. Στο τέλος Νοεμβρίου το μπρεντ σημείωσε άνοδο σχεδόν 10%. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ δεν έχουν κοπάσει παρά το γεγονός ότι η πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εστιάζουν στην αποδοτικότητα της παραγωγής.

Τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι η παραγωγή αργού θα μπορούσε να αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και να ξεπεράσει τα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019. Αυτό θα υποσκέλιζε τις προσπάθειες από τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για πλαφόν στην παραγωγή με σκοπό τη μείωση των αποθεμάτων. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, ανέφερε την Τρίτη ότι μερικά μέλη του ΟΠΕΚ δεν ήταν υπέρ των υψηλότερων τιμών, εκείνων που ανέρχονται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, γιατί αυτό θα μπορούσε αν υποστηρίξει τον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κ. Zanganeh,απέδωσε την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη μείωση της παραγωγής και στο ψύχος. «Βρισκόμαστε στο χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία οι τιμές αυξάνονται καθώς η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα αυξάνεται», σημειώνει.

Ακόμη και αν τα αποθέματα μειώνονται, η πετρελαϊκή αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στον κίνδυνο διακοπής της παραγωγής όπως π.χ στη Βενεζουέλα και σε γεωπολιτικά προβλήματα που μπορεί να πλήττουν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Η συμφωνία μεταξύ του Ιράν για τα πυρηνικά, η οποία οδήγησε σε τερματισμό των κυρώσεων για τις εξαγωγές πετρελαίου υποδαυλίζεται από τις εντάσεις στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Στο μεταξύ, οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία συνδυάστηκαν με μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική και όλα αυτά αποτελούν στοιχεία τα οποία βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider