Τα hedge funds στοιχημάτισαν σε μετοχές και κέρδισαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα hedge funds στοιχημάτισαν σε μετοχές και κέρδισαν
«Το 2017 τα hedge funds ως στρατηγική επιτέλους δικαιολόγησαν το κόστος των κεφαλαίων τους», ανέφερε ο Σκοτ Γουόρνερ, εταίρος της Paamco. «Όμως για να επιστρέψουν χρήματα στην συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να δούμε μια πιο μακροχρόνια επίδοση», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια αγορά hedge funds παρουσίασε πέρσι τις καλύτερες αποδόσεις από το 2013, ωθούμενη κυρίως από τις πολύ καλές επιδόσεις των διαχειριστών που στοιχημάτιζαν πάνω σε μετοχές. Όμως οι επενδυτές συνεχίζουν να θεωρούν πως οι αμοιβές που πληρώνουν είναι πάρα πολύ υψηλές.

Στοιχεία του ομίλου ερευνών HFR δείχνουν ότι τα hedge funds παγκοσμίως ανεξαρτήτως στρατηγικής είχαν αποδόσεις της τάξης του 8,5% το 2017, καλύτερες από το 5,4% του 2016. Τα hedge funds που επενδύουν στις κεφαλαιαγορές έδωσαν αποδόσεις τα τάξης του 13,2% καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι σύμβουλοι λένε πως είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν αυτές οι επιδόσεις θα είναι αρκετές για να καθησυχάσουν τους επενδυτές που εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με τις υψηλές αμοιβές και τα μέτρο μακροπρόθεσμα κέρδη που προσφέρουν τα hedge funds. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει επιστρέψει μια συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα πολύ κακό 2016, όπου καταγράφηκαν σημαντικές αποχωρήσεις μελών από τα hedge funds.

«Το 2017 τα hedge funds ως στρατηγική επιτέλους δικαιολόγησαν το κόστος των κεφαλαίων τους», ανέφερε ο Σκοτ Γουόρνερ, εταίρος της Paamco. «Όμως για να επιστρέψουν χρήματα στην συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να δούμε μια πιο μακροχρόνια επίδοση», πρόσθεσε.

Τα long – short equity funds τα οποία βάζουν και αρνητικά και θετικά στοιχήματα στις κινήσεις των μετοχών, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, και έτσι κατάφεραν να διατηρήσουν κεφάλαια τα οποία οι επενδυτές προόριζαν για πιο φθηνά, παθητικά και με μεγαλύτερη ρευστότητα προϊόντα.

Κάποια από τα μεγαλύτερα long- short funds είχαν διψήφιες αποδόσεις πέρσι. Κάποιοι μικρότεροι διαχειριστές τα πήγαν πάρα πολύ καλά: Η Whale Rock Capital και η Light Street Capital είχαν απόδοση 36,2% και 38,6% αντίστοιχα κυρίως λόγω της ανόδου των τεχνολογικών μετοχών μεταξύ των οποίων και της Alibaba.

Όμως, το ότι οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε long-short funds είναι πιθανόν να παραμείνουν εκεί δεν σημαίνει πως θα αυξήσουν τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει. «Κάποιοι πιστεύουν ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη πολύ ακριβές και κανείς δεν γνωρίζει που θα τελειώσει το φαινόμενο αυτό, όμως πολλοί θεσμικοί επενδυτές ξεκινούν να μαζεύουν χρήματα», δήλωσε ο Μπόμπ Λέοναρντ, γενικός διευθυντής και επικεφαλής υπηρεσιών κεφαλαίων της Credit Suisse. «Όσο οι επενδυτές θεωρούν πως ότι οι μετοχές γίνονται κάπως ακριβές στις ανεπτυγμένες αγορές, στρατηγικές όπως τα διεθνή macro έρχονται στο προσκήνιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα macro funds είχαν μέση απόδοση μόλις 2,3% το 2017, σύμφωνα με την HFR αλλά αυτό ήταν καλύτερο από το 1% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Τα relative value funds που διαπραγματεύονται κυρίως στην αγορά χρέους είχαν μέση απόδοση 5,3%, μικρότερη από το 7,7% που είχαν το 2016.

Παρά τις καλές επιδόσεις τα hedge funds δέχονται κριτική κυρίως λόγω των υψηλών αμοιβών που ζητάνε οι διαχειριστές τους. Παραδοσιακά οι περισσότεροι διαχειριστές ζητούν μια αμοιβή διαχείρισης ύψους 2% και μια αμοιβή απόδοσης ύψους 20%. Τα funds λόγω της έντονης κριτικής από τους επενδυτές μείωσαν τις αμοιβές τους και έτσι συνεχίστηκε η ροή κεφαλαίων προς την συγκεκριμένη αγορά, στην οποία κυριαρχούν κυρίως οι μεγάλοι «παίχτες».

Και πάλι τα funds που έκλεισαν ήταν περισσότερα από αυτά που άνοιξαν το 2017 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με πολλούς βετεράνους της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider