Δυναμικό come back σε συγχωνεύσεις και εξαγορές «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμικό come back σε συγχωνεύσεις και εξαγορές «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Για την ανάγκη συγχώνευσης του τραπεζικού κλάδου μιλούν πλέον ανοιχτά κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν σημαντικά λιγότερες τράπεζες στην περιοχή.

«Εάν αναλογιστούμε πώς θα είναι ο τραπεζικός κλάδος σε 10 χρόνια, θα περιμέναμε να δούμε λιγότερες τράπεζες, μεγαλύτερη συγχώνευση σε εγχώριο επίπεδο και ίσως κάποιες πανευρωπαϊκές τράπεζες», επισημαίνει στους FT ο Φρεντερίκ Ουντέα, διευθύνων σύμβουλος της Société Générale.

Ο κ. Ουντέα, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF), εξηγεί ότι παρότι οι περισσότερες τράπεζες επικεντρώνονται στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός των συνόρων τους, θα γίνουν σημαντικά βήματα και μεταξύ διαφορετικών κρατών της Ευρωζώνης, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση.

Την ανάγκη περαιτέρω συγχώνευσης του κλάδου αναδεικνύει επίσης νέα έρευνα της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας ZEB, σύμφωνα με την οποία τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις τα επόμενα έτη, το οποίο θα καταστήσει δυσκολότερη την επιβίωσή τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και η αυξανόμενη εποπτεία με την εφαρμογή νέων οδηγιών, όπως είναι η οδηγία Mifid II για προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για να αντεπεξέλθουν στη συμπίεση των περιθωρίων τους, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τα προϊόντα που προσφέρουν ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, υπάρχει μία τράπεζα κάθε 50.000 κατοίκους, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η ίδια αναλογία είναι 170.000 κάτοικοι και στην Ιαπωνία 900.000 κάτοικοι. «Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα εξαφανίσουν τους πιο αδύναμους παίκτες ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία», καταλήγει η έκθεση.

Τα 2/3 της συγχώνευσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο προήλθε το 2017 από εγχώριες συμφωνίες, όπως η εξαγορά της Banco Popular από την Banco Santander στην Ισπανία και η απορρόφηση δύο πτωχευμένων τραπεζών από την Intesa Sanpaolo στην Ιταλία.

«Η συγχώνευση του τραπεζικού κλάδου αναμένουμε να ξεκινήσει πρώτα σε εγχώριο επίπεδο –ιδιαίτερα στις πιο κατακερματισμένες ευρωπαϊκές αγορές. Θα ακολουθήσει, μεσοπρόθεσμα, συγχώνευση των τραπεζών μεταξύ διαφορετικών κρατών, αφού ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση στον ευρωπαϊκό κλάδο», εκτιμά με τη σειρά της η Citigroup.

Όπως επισημαίνει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, οι παράγοντες που αποτελούσαν τροχοπέδη στη διαδικασία αυτή μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη, όπως η ασθενική οικονομική ανάπτυξη, η αβεβαιότητα για τα NPLs και η ατελής τραπεζική ενοποίηση, φθίνουν και ανοίγουν σταδιακά τον δρόμο για επιτάχυνση της συγχώνευση του κλάδου.

Οι τραπεζίτες ζητούν, ωστόσο, από τις εποπτικές αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να εναρμονιστεί η σχετική νομοθεσία μεταξύ των κρατών μελών ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές συμφωνίες. «Επί 10 χρόνια, οι εποπτικές αρχές μας ωθούσαν προς μια πιο μικρή και απλή δομή. Τώρα, ο Ντράγκι και η Νουί δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να συγχωνευτεί ο τραπεζικός κλάδος και αυτό σηματοδοτεί μια διαφορά φάσης», σημειώνει στους FT ο Φιλίπ Μπρασάκ, διευθύνων σύμβουλος της Crédit Agricole.

Σημαντική τροχοπέδη, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, για επίσπευση της συγχώνευσης του κλάδου είναι και οι υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς στερούν από τις τράπεζες την πλεονάζουσα ρευστότητα που χρειάζονται για να προβούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Η Santander, πάντως, κρατά πιο «μικρό καλάθι». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια εξαγορά», δηλώνει η Άνα Μπότιν, εκτελεστική πρόεδρος της Santander στους FT. Η εξαγορά της Popular, εξηγεί, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί ο τραπεζικός κολοσσός ο οποίος προχωρά σε στρατηγικές εξαγορές όταν είναι ο μοναδικός αξιόπιστος πλειοδότης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα διασυνοριακής εξαγοράς, σημειώνει η ίδια, ήταν η απορρόφηση της ABN Amro από τη Royal Bank of Scotland, η οποία αποδείχθηκε καταστροφική.

Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν, βέβαια, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες φαίνεται πως ξαναφέρνουν στο τραπέζι την ιδέα των deals.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider