Στον Μακρόν στρέφονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον Μακρόν στρέφονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Η (αλματώδης) οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης για το 2017 και οι αναλυτές της ευρωζώνης σε εκτιμήσεις που έκαναν στην εφημερίδα Financial Times ανέφεραν ότι περιμένουν ότι το 2018 θα είναι «μια από τα ίδια».

Η δημοσκόπηση των FT η οποία διενεργήθηκε το Δεκέμβριο με τη συμμετοχή 34 οικονομολόγων κατέδειξε ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα υποστηριχθεί κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας , από μια πιθανή φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική που θα προέλθει από συνασπισμό στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης και από τις ευνοϊκέ παγκόσμιες συνθήκες. Κατά μέσο όρο, 31 από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 2,3% τον ερχόμενο χρόνο ενώ μια σημαντική μειοψηφία θεωρείται ότι είναι πιθανό να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το ποσοστό του 2,3% είναι παραπλήσιο με εκείνο που προέβλεψε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (2,4%) αυτό το μήνα.

Οι εκλογές στην Ιταλία το Μάρτιο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί επίσης ότι το 2018 θα είναι ένας χρόνος όπου η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (η νομισματική πολιτική κατά την οποία μια κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήμα αγοράζοντας χρεόγραφα, όπως κρατικά ομόλογα )στη μαζική αγορά ομολόγων. Παράλληλα, το 34% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία το Σεπτέμβριο θα μπει στον τέταρτο χρόνο κατά τον οποίο θα είναι σε ισχύ.

Η προσδοκία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα λήξει εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, στο περίπου 1,5%, ποσοστό μικρότερο από το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο Alberto Gallo, επικεφαλής μακρο-περιφερειακής στρατηγικής στην Algebris Investments, αναφέρει ότι : «Η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το 2018 σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης και την ευνοϊκή νομισματική πολιτική». Πολλοί αναλυτές εξεπλάγησαν φέτος από την ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης μετά από χρόνια ισχνής ανάπτυξης και υψηλών ποσοστών ανεργίας. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 1,7% το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider