Η Κίνα κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα … Χριστούγεννα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα … Χριστούγεννα

Ανώτατοι αξιωματούχοι της πολιτικής ηγεσίας στην Κίνα «δυναμίτισαν» το εορταστικό κλίμα στη χώρα καθώς αρκετοί έφθασαν σε σημείο ακόμη και να συνιστούν στα μέλη του κόμματός τους και στις οικογένειές τους να μην συμμετάσχουν στις γιορτές. Σε ολόκληρη την Κίνα, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα παρακλάδια του κομμουνιστικού κόμματος, σχολεία ακόμη και εμπορικά κέντρα εισήγαγαν φέτος κανονισμούς με τους οποίους ωθούσαν τον κόσμο να μειώσει τα χριστουγεννιάτικα πάρτι ακόμη και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει ότι δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός περιορισμός για τα Χριστούγεννα σε εθνικό επίπεδο αλλά ο αριθμός των περιστατικών περιορισμού των εορταστικών εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο εγείρει ερωτήματα για το αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή πολιτική ή πολεμική κατά των Χριστουγέννων η οποία να υποκινείται από το Πεκίνο. Τα Χριστούγεννα δεν θεωρούνται γιορτή στην Κίνα ωστόσο θεωρούνται μια πολύ δημοφιλής περίοδος κατά τα τελευταία χρόνια ειδικά για τους πιο νέους οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν λιγότερο ως θρησκευτική εορτή και περισσότερο ως μια αφορμή για ψώνια.

«Τα Χριστούγεννα αρέσουν σε αρκετούς από εμάς επειδή έχουν κάτι το εξωτικό και αποτελούν μια ευκαιρία να αποτελέσουμε μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας», αναφέρει η Claire Yu από ένα mall όπου ψώνιζε την Τρίτη. Η δημοτικότητα των Χριστουγέννων αποτελεί επίσης ένα βαρόμετρο για τη διείσδυση του Χριστιανισμού στην Κίνα ο οποίος υπάρχει παρά τον αθεϊσμό που επικρατεί στη χώρα.

Μερικοί από τους τοπικούς περιορισμούς θεωρείται ότι αποτελούν αποτέλεσμα της προσπάθειας του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να ενδυναμώσει τις παραδοσιακές αξίες της Κίνας. «Ο κινεζικός λαός, εμείς, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στη δική μας κουλτούρα», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη σημαντικότερη ομιλία του στο 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

«Η εμπιστοσύνη στην κουλτούρα αντιπροσωπεύει μια πρωταρχική και ισχυρή δύναμη η οποία συγκρατεί την ανάπτυξη ενός κράτους και ενός λαού», σημειώνει. Στην επαρχία της Κίνας υπάρχουν διάφορες αναρτήσεις στα social media με λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων που επιβάλουν σε μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και της κυβέρνησης. Αξιωματούχοι ασφαλείας στην Hengyang, μια κεντρική πόλη στην Κίνα είχαν αναρτήσει στις 19 Δεκεμβρίου ανακοίνωση με την οποία απαγόρευαν στα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα προειδοποιώντας μάλιστα για την επιβολή ποινών για όσους θα έπιαναν να φτιάχνουν ή να πωλούν τεχνητό χιόνι.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων ένα επαρχιακό παρακλάδι του Συνασπισμού της Κομμουνιστικής Νεολαίας στη νότια επαρχία της Anhui δημοσίευσε ένα άρθρο στα social media το οποίο υποστήριζε ότι «ο ενθουσιασμός για τους εορτασμούς που προέρχονται από τη Δύση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απώλεια της πίστης για τα μέλη του κόμματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider