Τελικά το Brexit δεν απειλεί την κυριαρχία του City

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελικά το Brexit δεν απειλεί την κυριαρχία του City

Η θέση του Λονδίνου ως ενός από τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα τελικά δεν απειλείται τόσο πολύ από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεγαλύτερες τράπεζες ετοιμάζονται να μεταφέρουν εκτός του City μόλις 4.600 θέσεις εργασίας, μόλις 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times.

Η ανάλυση των FT έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις συμβούλων που έλεγαν ότι θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Λονδίνο μετά το Brexit. Μια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι από την «πρώτη ημέρα» θα χαθούν 10.500 θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις των FT βασίζονται πάνω στις επίσημες ανακοινώσεις 15 εκ των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών, και σε συνεντεύξεις δεκάδων κορυφαίων τραπεζικών στελεχών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Deutsche Bank, στέλεχος της οποίας είχε δηλώσει επίσημα ότι θα μετακινούσε από το Λονδίνο περίπου 4.000 θέσεις εργασίας. Οι FT εκτιμούν ότι μόλις 350 θέσεις θα μετακινηθούν τελικά μέχρι τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για περίπου το 5% των θέσεων που διατηρεί η γερμανική τράπεζα στο Λονδίνο, αντίστοιχο είναι το ποσοστό θέσεων εργασίας που θα αλλάξει και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Κάποιοι τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι χαμηλότερες εκτιμήσεις προέκυψαν καθώς προχωρά ο σχεδιασμός των τραπεζών για την μετά το Brexit εποχή. «Κάθε πόλη θέλει χιλιάδες ανθρώπους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει», σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος αμερικανικής τράπεζας προσθέτοντας ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στα γραφεία του Λονδίνου «καλύπτουν πελάτες» που στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit.

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της JP Morgan. Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Τζέιμι Ντιμόν είχε προειδοποιήσει πριν το δημοψήφισμα ότι θα χαθούν 4.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο, τελικά ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην τράπεζα που θα μετακινηθούν από την βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον Απρίλιο του 2019 δεν θα ξεπεράσουν τις 700.

Η Goldman Sachs, η οποία αγόρασε πρόσφατα ένα κτήριο γραφείων στη Φρανκφούρτη που χωράει 1.000 εργαζόμενους, αναμένει ότι τελικά θα μεταφερθούν μόλις 500 υπάλληλοι από το Λονδίνο. Η HSBC έχει ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει «έως και 1.000 υπαλλήλους» αν και ανώτατο στέλεχος της αναμένει ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να πέσει.

Κάποιες τράπεζες δεν γνωρίζουν ακόμη πόσες θέσεις εργασίας θα μεταφέρουν. Για παράδειγμα η BNP Paribas έχει δηλώσει ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να υπολογιστεί η μείωση του εργατικού της δυναμικού στο Λονδίνο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ήδη η τράπεζες ετοιμάζονται για την επόμενη φάση μετά το Brexit. Η Bank of America Merrill Lynch έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει την διοίκηση των ευρωπαϊκών της επιχειρήσεων στο Δουβλίνο, και σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν και άλλες τράπεζες.

Ξεκινώντας από τον Απρίλιο, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν έναν διάλογο με τους πελάτες τους σχετικά με το τι θα ισχύσει στη μετά Brexit εποχή. Οι τραπεζίτες σημειώνουν το πώς τελικά θα διαμορφωθούν τα δίκτυα τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στο πως θα συμπεριφερθούν οι πελάτες τους στο Brexit. Πολλές τράπεζες δεν γνωρίζουν ακόμη το τι θα κάνουν οι πελάτες τους.

Ένας κορυφαίος τραπεζίτης αναμένει πως τελικά «προσωπικό θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι θα πάνε στην ΕΕ, η Βρετανία είναι ξεκάθαρα χαμένη απ’ αυτή την υπόθεση. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το πόσο θα χάσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider