Οδηγός «επιβίωσης» στη Φρανκφούρτη μετά το Brexit - Τρεις expats εξηγούν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδηγός «επιβίωσης» στη Φρανκφούρτη μετά το Brexit - Τρεις expats εξηγούν

Στο άκουσμα της Φρανκφούρτης, λίγοι ενθουσιάζονται: αυτή η «μουντή», ήσυχη πόλη της Γερμανίας έχει περισσότερο τη φήμη του χρηματοοικονομικού κέντρου με την «καλή ποιότητα ζωής», παρά της ζωντανής πόλης.

Μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, όμως, η Φρανκφούρτη αναδεικνύεται σε «μνηστήρα» αξιώσεων για τις πολυεθνικές που θα μεταφέρουν την έδρα τους από το Λονδίνο σε κάποια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Τα τοπικά συνδικάτα εκτιμούν ότι θα μετακομίσουν την πόλη 10.000 «expats» -στελέχη, δηλαδή, άλλων χωρών που θα μετεγκατασταθούν μαζί με την εταιρεία τους.

Ο αριθμός αυτός δεν είναι μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Φρανκφούρτη κατοικείται σήμερα από μόλις 730.000 ανθρώπους. Και παρότι δεν έχει τις πολιτιστικές επιλογές του Λονδίνου, ούτε τον κοσμοπολίτικο αέρα του Παρισιού, όσοι εργαζόμενοι το τόλμησαν δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή τους.

Το καλοκαίρι, η Φρανκφούρτη ζωντανεύει: τα ζεστά απογεύματα, οι κουστουμαρισμένοι εργαζόμενοι βολτάρουν στις όχθες του ποταμού Μέιν, κολυμπούν στις ανοιχτές πισίνες ή κάνουν ποδήλατο. Ο χειμώνας είναι πιο σκληρός, καθώς το πράσινο δίνει τη θέση του στο γκρι.

Η Βραζιλιάνα Κλαούντια Ντρουμόντ, διευθύνουσα σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας TLC Marketing εξηγεί ότι πολλοί προτείνουν τη Φρανκφούρτη για όσους έχουν μικρά παιδιά, λόγω των υποδομών για οικογένειες που διαθέτει, τις μικρές αποστάσεις και τους ήρεμους ρυθμούς ζωής.

«Αν ακολουθείς πιο συντηρητικά πρότυπα οικογενειακής ζωής, η Γερμανία είναι το ιδανικό μέρος», εξηγεί, κρατώντας ένα Μαρτίνι σε ένα σικ μπαρ της περιοχής Westend. «Η ποιότητα ζωής είναι καλή, όπως και το σύστημα κοινωνικών παροχών. Αν, όμως, είναι πιο πληθωρισμός χαρακτήρας και έχεις μάθει να ζεις στο Λονδίνο, μπορεί να δυσκολευτείς», παραδέχεται.

Πράγματι, οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης φαίνεται πως έχουν κατορθώσει να ισορροπήσουν την εργασιακή με την προσωπική ζωή. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανιδα δικαιούνται συνήθως έξι εβδομάδες άδεια μετ΄ αποδοχών ετησίως -περισσότερες ημέρες απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ. Επίσης, δεν κάνουν υπερωρίες, αφού τα περισσότερα γραφεία αδειάζουν μετά τις 5:30 μ.μ.

«Πηγαίνω με χαρά στη δουλειά, δεν νιώθω πίεση ή στρες», εξομολογείται ο 27χρονος σχεδιαστής Ράγκι Ελγκαμάλ από το Ντουμπάι, ο οποίος εργάζεται στην κατασκευαστική εταιρεία BAM Deutschland. «Ο εργασιακός τομέας διέπεται από κανόνες στη Γερμανία: όλοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους», τονίζει.

Η Τζένιφερ Μίλερ κατάγεται από τη Νέα Υόρκη και μετακόμισε με την οικογένειά της στη Φρανκφούρτη από το Λονδίνο. Έχει συστήσει τη δική της εταιρεία για την παραγωγή περιεχομένου για εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Δηλώνει ενθουσιασμένη με τις συγκοινωνίες και την εγγύτητα της Γερμανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Με 1-2 ώρες πτήση, πηγαίνεις όπου θέλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Φρανκφούρτη είναι από πολλές απόψεις μια επαρχιακή πόλη», εξηγεί η Ντρουμόντ. Παραδέχεται, όμως, ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο. «Ένα από αυτά είναι τα υπαίθρια φεστιβάλ που διοργανώνονται σε όλη την πόλη, όπου συνήθως γίνεται συνωστισμός». «Στην αρχή που ήρθα, δεν μπορούσα να καταλάβω πού χτυπά η καρδιά αυτής της πόλης. Τώρα, όμως, έχουμε τα φεστιβάλ», προσθέτει ενθουσιασμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider