Aμερικανική φαρμακοβιομηχανία αύξησε την τιμή βιταμίνης κατά 809%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aμερικανική φαρμακοβιομηχανία αύξησε την τιμή βιταμίνης κατά 809%

Περίπου 300 ευρώ ένα μπουκαλάκι συνταγογραφούμενες βιταμίνες κοστολογεί αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Η ίδια βιταμίνη θα μπορούσε να πωλείται στα σούπερ μάρκετ ή online στην τιμή των 5 ευρώ. Η Avondale Pharmaceyticals αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να αυξήσει την τιμή του Niacor 809%, τη συνταγογραφούμενη μορφή της νιασίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι Financial Times.

Η νιασίνη, δηλαδή ένας τύπος βιταμίνης Β3, είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία και σούπερ μάρκετ με λιγότερα από 5 ευρώ. Εντούτοις κάποιοι γιατροί επιμένουν να χορηγούν στους ασθενείς τους τον συνταγογραφούμενο τύπο, καθώς είναι ο μόνος που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης.

Η τιμή του συνταγογραφούμενο αυξήθηκε κατακόρυφα όταν η Avondale απέκτησε τα δικαιώματα του φαρμάκου και με τη στρατηγική εξαγόρασε-και-αύξησε, εφεύρημα του διάσημου βιοτεχνολόγου επιχειρηματία Μάρτιν Σκρελί.

Η εταιρεία εξαγόρασε φέτος το φάρμακο από την Upsher Smith, ένα τμήμα της Ιαπωνικής Sawai Pharmaceutical, χωρίς να γίνει γνωστή ούτε η ημερομηνία της συμφωνίας ούτε το ποσό εξαγοράς. Η τακτική εξαγόρασε-και-αύξησε μπορεί να εφαρμοστεί σε φάρμακα που είτε έχουν ελάχιστο, είτε καθόλου ανταγωνισμό. Γίνεται δε εκμεταλλευόμενη τα κενά προστασίας πολιτών και ασφαλιστικών που υπάρχουν στη φαρμακευτική νομοθεσία των ΗΠΑ για τον έλεγχο κόστους των φαρμάκων, με τελικό στόχο βέβαια το γρήγορο και άμεσο κέρδος.

Η Avondale, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο, φέρεται να έχει συσταθεί αποκλειστικά και μόνο με σκοπό την απόκτηση δύο προϊόντων της Upsher Smith. Το δεύτερο φάρμακο που αγόρασε είναι για το αναπνευστικό σύστημα και φέρει την ονομασία SSKI, ενώ σύμφωνα με τον FDA δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο πορτφόλιό της.

H Avondale αύξησε την τιμή του SSKI 2.469%, λαμβάνοντας ένα μπουκαλάκι με αρχική τιμή 11,48 ευρώ και ανεβάζοντάς τη στα 295. Η αύξηση των τιμών επιβεβαιώθηκε εκτός από τους Financial Times και από τις Truven Health Analytics και Elsevier, η οποίες επίσης διατηρούν βάση δεδομένων τιμών φαρμάκων.

Πέρυσι, οι γιατροί συνταγογράφησαν 19.000 συνταγές για Niacor, καθώς είναι το μόνο που απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό και μειώνει κατακόρυφα τη χοληστερίνη. Οι περισσότεροι γιατροί τώρα δεν έχουν ενημερωθεί για την αύξηση της τιμής του, διότι οι τιμές δεν αναγράφονται στα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ούτε και υπάρχει ενημέρωση. Και βέβαια δεν γνωρίζουν τι καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, αναφέρει στέλεχος της αγοράς.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν μέσω email στην εταιρεία για την αύξηση της τιμής, δεν απαντήθηκαν ποτέ, διότι τα email επιστράφηκαν καθώς ο αποστολέας ήταν «άγνωστος». Η Upsher Smith επιβεβαίωσε ότι πούλησε δύο φάρμακα στην Avondale, αρνήθηκε εντούτοις να σχολιάσει ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξαγορά.

Ευθύνες στην Upsher επιρρίπτει και ο Ντέιβιντ Μίτσελ από τη μη κερδοσκοπική Οργάνωση για Συγκράτηση Τιμών των Φαρμάκων, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γνωρίζει τις στρατηγικές εκμετάλλευσης πριν την πώληση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider