Οι Κινέζοι φτιάχνουν με εξαγορές το νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι φτιάχνουν με εξαγορές το νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Σε ένα πρωτοφανές μπαράζ εξαγορών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών προχωρούν οι μεγαλύτεροι κινεζικοί όμιλοι, λαμβάνοντας ώθηση από την πρωτοβουλία της κυβέρνηση της Κίνας να φτιάξει τον νέο δρόμο του Μεταξιού.

Οι συνολικές εξαγορές εταιρειών logistics στην Ευρώπη και την Ασία από κινεζικές εταιρείες υπερδιπλασιάστηκαν σε αξία τους πρώτους 11 μήνες του 2017 φθάνοντας τα 32,2 δισ. δολάρια από 12,9 δισ. δολάρια που ήταν στο σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Grisons Peak, μιας επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Λονδίνο.

Η κίνηση αυτή που παρατηρείται στον τομέα των logistics συμπληρώνει ένα ακόμη επενδυτικό μπαράζ από την Κίνα που είχα να κάνει με την αγορά λιμένων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανακοινώθηκαν εννέα συμφωνίες εξαγοράς οργανισμών λιμένων από κινεζικές εταιρείες συνολικής αξίας 20,1 δισ. δολαρίων. Και φυσικά η γεωγραφική θέση των εξαγορών αυτών συμπίπτουν απόλυτα με την περιοχή που καλύπτει η πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» που έχει ξεκινήσει η κινεζική κυβέρνηση, για την επαναλειτουργία ενός μοντέρνου δρόμου του μεταξιού που θα συνδέει εμπορικά την Κίνα με την Ευρώπη.

«Μετά από τις επενδύσεις σε λιμάνια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια φέτος, είναι απόλυτα λογικό ότι θα ακολουθούσε μια επενδυτική στρατηγική που θα ταίριαζε τις εταιρείες logistics με τα λιμάνια», δήλωσε ο Χένρι Τίλμαν, διευθύνων σύμβουλος της Grisons Peak. «Το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Κίνα για την πρωτοβουλία της είναι κατά πρώτον να παρέχει ικανές υποδομές, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη βιομηχανική παραγωγή και στη συνέχεια σε καλύτερα λιμάνια και logistics», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επενδύσεις συνδέονται άμεσα με την πρωτοβουλία «Ένας δρόμος, μια ζώνη». Οι 25 από τις 36 συμφωνίες που ανακοινώθηκαν από το 2014 έως και σήμερα αφορούν μια από τις περίπου 70 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην πρωτοβουλία.

Και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν. Η Alibaba, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου του κόσμου, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα επενδύσει 15 δισ. μέσα στην επόμενη πενταετία για να φτιάξει αυτό που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλεσε «το πιο αποδοτικό δίκτυο logistics στην Κίνα και τον κόσμο».

Η απόφαση της εταιρείας τον Ιούνιο να επενδύσει 1 δισ. δολάρια για να αυξήσει το ποσοστό της στην Lazada, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και logistics της νοτιοανατολικής Ασίας, έδωσε σήμα για επιθετικές επενδύσεις στην αγορά των logistics. H Lazada συνεργάζεται με 130.000 εμπόρους και διαθέτει 14 αποθήκες και 130 μικρότερα κέντρα διανομής.

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έγινε φέτος στην Ευρώπη αφορά τη συμφωνία της Global Logistics Properties, η οποία ελέγχεται από κινεζικά funds, για την εξαγορά της Gazely, η οποία διαθέτει αποθήκες και πάρκα διανομών σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η μεγαλύτερη συμφωνία logistics της χρονιάς αφορούσε την China Investment Corporation, το κρατικό επενδυτικό fund της Κίνας, η οποία τον Ιούνιο συμφώνησε να εξαγοράσει την Logicor, μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες logistics, που διαθέτει αποθήκες σε 17 χώρες. Η συμφωνία αξίας 12,25 δισ. αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη κινεζική εξαγορά στο εξωτερικό μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider