H Nestle παίρνει μαθήματα για τις νέες της συμφωνίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Nestle παίρνει μαθήματα για τις νέες της συμφωνίες

Η Nestle η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών του κόσμου, είναι ένας γίγαντας που ξυπνάει. Από την αρχή του έτους ο νέος διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Σνάιντερ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει δυνάμεις που αναδιαμορφώνουν την βιομηχανία τροφίμων αλλά και πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές.

Η εταιρεία έχει στόχους κερδοφορίας, έχει εντοπίσει τους τομείς που θέλει να επεκταθεί και έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 δισ. ελβετικών φράγκων. Την Τετάρτη η μονάδα παιδικών τροφών της εταιρείας «έσπασε» σε τοπικές μονάδες για να έχει πιο άμεση επαφή με τον καταναλωτή. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις ο κ. Σνάιντερ θα ανακατατάξει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που ηγείται με μεγάλες εξαγορές και πωλήσεις.

Ωστόσο έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Καθώς εξερευνούσε τις δραστηριότητες της εταιρείας, που επεκτείνονται από τις σοκολάτες KitKat έως το νερό Perrier και τις ζωοτροφές, ο κ. Σνάιντερ εντόπισε ένα μελανό σημείο: Ένα πρόγραμμα επέκτασης που πήγε στραβά και το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση καθώς εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Στις αρχές του 2014 η Nestle αντάλλαξε μετοχές της L’ Oreal αξίας 2,6 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Galderma, ενός ελβετικού δερματολογικού ομίλου, τον οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε η Nestle μαζί με τον γαλλικό όμιλο καλλυντικών. Η συμφωνία ήταν μια σημαντική στρατηγική κίνηση για την Nestle που ήθελε όπως έλεγε ο τότε πρόεδρός της να μπει σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά «ολιστικής υγείας».

Το σχέδιο δεν προχώρησε καλά. Ο κ. Σνάιντερ είπε πρόσφατα στους επενδυτές της εταιρείας ότι η μονάδα υγείας δέρματος Nestle Skin Health έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και δεν κατάφερε να αντιδράσει γρήγορα στην απώλεια πατεντών στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. «Αυτό έγινε ξεκάθαρο πέρσι όταν βασικά δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε πλέον τα κακά νέα», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των επενδυτών στο Λονδίνο.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι αμελητέα στα αποτελέσματα του ομίλου. Ο επικεφαλής της Nestle είπε ότι η Nestle Skin Health μείωσε πέρσι τον συγκρίσιμο ρυθμό αύξησης πωλήσεων από το 3,4% στο 3,2% και τα λειτουργικά της κέρδη από το 15,7% στο 15,3%.

Η εταιρεία προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. Τον Αύγουστο η Nestle Skin Health ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε την λειτουργία ενός ελβετικού εργοστασίου της, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια 190 θέσεων εργασίας. Επιπλέον, το μέλλον των 550 εργαζομένων στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Νίκαια της Γαλλίας παραμένει αβέβαιο.

Γιατί, όμως, ο κ. Σνάιντερ ανέδειξε την περίπτωση της προβληματικής μονάδας της εταιρείας του και μάλιστα δημόσια; Μπορεί απλά να προωθεί την διαφάνεια, η οποία παραδοσιακά δεν είναι και το πιο δυνατό σημείο της Nestle. Μπορεί επίσης να ήθελε να κάνει ξεκάθαρο το ότι δεν φταίει, τα σχόλια του για τους προκατόχους του δεν ήταν τα καλύτερα.

Όπως και να έχει οι κινήσεις του κ. Σνάιντερ παρακολουθούνται στενά από τον Ντάνιελ Λόεμπ, το οποίο το ακτιβιστικό hedge fund Third Point αποκάλυψε τον Ιούνιο ότι ελέγχει το 1,25% περίπου της Nestle.

Το μάθημα από το πάθημα της Nestle Skin Health, δήλωσε ο κ. Σνάιντερ, είναι ότι όταν «δοκιμάζεις κάτι καινούργιο» ο τρόπος για να δημιουργήσεις αξίας είναι «να μην τρέχεις αλλά να κάνεις μικρά και προσεκτικά βήματα».

Ωστόσο ο κ. Σνάιντερ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Nestle για τον τομέα των «αγαθών υγείας». Ακόμη και αν διστάζει να κάνει κάποια κίνηση δεν μπορεί να περιμένει για πολύ. Οι ευκαιρίες αυτή τη στιγμή είναι πολλές: Η ελβετική φαρμακευτική Novartis σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να πουλήσει δερματολογικές μονάδες. Η Merck διερευνά την πιθανότητα να πουλήσει μονάδες της. Ωστόσο η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Nestle σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να είναι η μονάδα καταναλωτικών αγαθών της αμερικανικής Pfizer, που μπορεί να κοστίζει 14 δισ. δολάρια.

Μάλλον η καλύτερη εξήγηση για τον δημόσιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την υπόθεση της Nestle Skin Health o κ. Σνάιντερ είναι επειδή θέλει το μάθημα της να μαθευτεί γρήγορα. Ο γίγαντας κουνιέται. Και αυτή φορά θα προσπαθήσει να κοιτάξει πριν πηδήξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider